Hulusi Akar açıkladı: Bedelli askerliğe büyük zam, altı ayda bir artacak!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  ”Yeni sistemin kalıcı olmasına gayret gösterdik” diye konuştu.

Hulusi Akar açıkladı: Bedelli askerliğe büyük zam, altı ayda bir artacak!

Bedelli askerlik ücreti bugünden itibaren 31 bin 343 Türk Lirası olarak belirlendi. Bu miktar her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacak.

Zam açıklamasını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,  bu sabah katıldığı Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’nda yaptı. Yeni askerlik düzenlemesine ilişkin bilgi veren Akar, bedelli ücretinin 31 bin 343 liraya yükseltildiğini, bu miktarın her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacağını belirtti.

Yurt dışında bulunanlar için paralı askerlik ücreti ise 5 bin 113 euro olarak belirlendi. Halen mevcut olan bedelli askerliğin (3 haftalık) ücreti 15 bin lira olarak ödeniyordu.

Akar’ın açıklaması şöyle:

“Gençlerimizin eğitim, öğrenimi ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık. Kurallarını, sistemlerini belirleyeceğiz. Lise mezunu gencimiz bir ay temel askerlik yapacak, kurayla ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek, belirlenenlerin hepsi bir ay eğitim yapacaklar. Bir ayın sonunda bedelliler, askerlikle ilişkileri kesilecek, bu eğitime mütakip, lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha askerlik yapacaklar. Bunun sonunda soru soracağız kalmak ister misiniz diye. Bu beş ayda harçlı kalacaklar. Kalmak isterlerse maaşlı şekilde 6 aylık sözleşme yapılacak. Bu altı aylık süre bitince başarılı oldukları takdirde kalabilecekler. Herkes birbirini tanıyarak devam edecekler. Meslek yüksek okullarında okuyanlara de sen mesleğinden kopma, onları yedek astsubay olarak yer vereceğiz. İki ay temel eğitim alacak, burada harçlık alacak, kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Devam etmek isterse, gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek.

Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formülüyle hesaplanacak. Bu rakam bugün 31 bin liraya denk geliyor. Ancak her yıl memur maaşına gelen zamlarla birlikte bu ücret yeniden belirlenecek.”

“İDLİB’DE DEVRİYE BAŞLADI”

Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’de devriye faaliyetlerine başladığını da açıkladı. Türkiye’nin verdiği taahhütlerin arkasında olduğunu ve bunların gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten Akar, “Biz barış ve istikrar için çalışıyoruz. Bölgenin güvenli hale gelmesiyle Kürt ve Arap kardeşlerimizin evlerine dönmesi için çalışıyoruz” dedi.

Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonlarından rahatsız olan Akar, “Rejim İdlib’te saldırı halinde, bunun önlenmesi için Rusya’yla çalışıyoruz. Saldırılar devam ederse İdlib’ten bir göç ihtimali bulunuyor. Radikal unsurların oradan toparlanması ve ayrıştırılması için gayretlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

Akar “Bütün araziye yayılmış bir radikal gruplardan bahsediliyor. Burada bir husus daha var; Biz verdiğimiz taahhütlerin arkasındayız ve bunların gerçekleşmesi için de çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“Her şeyimiz hazır, yeri geldiği zaman Türk Silahlı Kuvvetleri her şeyi yapacak. Biz bir şekilde teröristleri etkisiz hale getireceğiz. Asıl problem bunların içeride ve dışarıdaki hamileri. Hunun üzerinde durmak lazım. Ülkemizin bekası konusunda bu teröristlere yardım ve yataklık yapanlar aslında daha geniş bir alanda yer tutmakta.