Hulusi Akar açıkladı: CAATSA yaptırımlarına hazırlanıyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alması sonrası ABD'den 'CAATSA' kapsamında gelebilecek yaptırımlara hazırlık yaptıklarını söyledi.

Hulusi Akar açıkladı: CAATSA yaptırımlarına hazırlanıyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileri ile Milli Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen iftarda bir araya geldi.

ABD ile yaşanan S-400 gerilimine değinen Akar, “ABD ‘Ertele’ diyor, biz ‘Bitti’ diyoruz” dedi. S-400 eğitim için Rusya’ya personeller gönderildiğini belirten Akar, “Hakkımızı hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasını bekliyoruz. ‘Önümüzdeki aylarda S-400’ün parçaları gelince biz de CAATSA yaptırımlarını harekete geçireceğiz’ diyorlar. Biz duygusal hareketler yapıp herhangi bir yanlışa düşmemek için sükûnetle, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir duruma gelindiğinde ne yapılabilir, onların da hazırlıklarını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘KAPSAMA ALINAMAZ’ DEMİŞTİ

Akar geçtiğimiz ay Washington’da katıldığı bir konferansta ise Türkiye’nin S-400 alımına ilişkin “Türkiye’nin NATO taahhüdünde değişiklik olmamıştır. S-400 alımı Türkiye’nin ulusal kararıdır. Biz F-35’lerin sadece alıcısı değil, programın parçasıyız.” derken, olası yaptırımlar konusunda “Türkiye ABD’nin hasımı değil, o nedenle CAATSA kapsamında değerlendirilemez. Patriot teklifi dikkatli şekilde incelenmekte, konunun yapıcı diyalogla çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte itidal ve sabır bekliyoruz ABD tarafından.” demişti.

CAATSA NEDİR?

CAATSA, özetle BD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’nun çıkarttığı, 2 Ağustos 2017’de Başkan Donald Trump tarafından onaylanan İran, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Rusya’ya uygulanan yaptırımları güçlendiren bir yasa. Açılımı “Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlarla Karşı Çıkma Yasası”.

Yasaya göre yalnızca bu üç ülkeye karşı değil bu ülkelerle ticaret yapan şirketlere, şahıslara, dolayısıyla da ülkelere karşı yaptırım uygulanabiliyor.