Hulusi Akar: ABD’den YPG’yi bölgeden çıkarmasını istedik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Dostumuz, müttefikimiz ABD'den YPG'nin bir an önce bölgeden çıkarılmasını, bunların silahlarının toplanmasını ve sınırlarımızdan en az 30-40 kilometre güneye doğru götürülmesini istedik" dedi.

Hulusi Akar: ABD’den YPG’yi bölgeden çıkarmasını istedik

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Akar, “Bir an önce güvenli bölge oluşturulmasını istiyoruz” dedi.

NTV‘ye konuşan Akar, “Biz Fırat’ın doğusunda gerçekten ülkemize, halkımıza, sınırlarımıza bir terör tehdidi olmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bunun için alınması gereken ne tedbir varsa bunları almaya çalışacağız. Bu manada dostumuz, müttefikimiz, stratejik ortağımız ABD’den bizim talebimiz PKK’dan hiçbir farkı olmayan YPG’nin bir an önce bölgeden çıkarılmasını, bunların silahlarının toplanmasını ve sınırlarımızdan en az 30-40 kilometre güneye doğru götürülmesidir” ifadelerini kullandı.

GÜVENLİ BÖLGE

Güvenli bölgeye yönelik takvimin olup olmadığı sorulan Akar, “Zamanla ilgili kullandığımız terim ‘bir an önce.’ Bir an önce bu konuda ikili karar, tedbir almamız. Daha önce beraber çalıştık mümkün olmayınca Fırat Kalkanı Harekatı’nı tek taraflı, Türkiye olarak yaptık. Böyle bir durumda kalmak istemediğimiz kendilerine bir kez daha ifade ettim” diye konuştu.

‘YPG UNSURU İSTEMİYORUZ’

Güvenli bölgenin kontrolünün kimde olacağına yönelik soru üzerine Akar, “Güvenli bölgede hiçbir şekilde YPG unsuru olmaması gerekir. Daha önce ABD’liler tarafından bazı koalisyon, Avrupa, NATO ülkelerine kara kuvvetleri unsurları göndermeleri konusunda bir teklif oldu. Bu teklife kimse olumlu yanıt vermedi. Bu nedenle biz diyoruz ki TSK, Türkiye bu manada askeri ile diğer idari, lojistik unsurları ile burada faaliyet göstermeye yeteneği ve durumu müsait olan tek ülke, tek silahlı kuvvetler konumunda. Bu nedenle biz birlikte iş yapmak istediğimizi kendilerine ifade ettik. Bunu yapabileceğimizi söyledik” yanıtını verdi.