Hong Kong'a Çin müdahalesinin ayak sesleri

Çin'den Hong Kong'daki protestolara müdahale için silahlı güçlerini harekete geçireceği yönünde resmi bir açıklama yapılmadı fakat son gelişmeler çok yakında müdahale edileceğinin göstergesi durumunda.

Hong Kong'a Çin müdahalesinin ayak sesleri

Çin medyası Hong Kong yakınlarındaki Shenzen şehrinde çok sayıda zırhlı araç ve ağır silahlı polisin toplandığı görüntüleri yayınladı. Birleşmiş Milletler’in Pekin yönetimine protestoculara karşı temkinli davranması çağrısında bulunduğu sırada kaydedilen görüntüler büyük bir müdahale olacağı endişelerini de yükseltti.

Çin medyası ağır silahlı polis güçlerinin Shenzen Bay stadyumunda toplanmasını büyük çaplı bir tatbikata hazırlık olduğunu belirtti.

Global Times gazetesinde yer alan bir habere göre 6 Ağustos’ta da 12 bin askerin katılımıyla benzer bir tatbikat yapıldı. Haberde Çin Silahlı Polis güçlerinin kanunlar gereği isyan, gösteri, ciddi şiddet ve kriminal aktiviteler, terör saldırıları ve diğer kamu güvenliğini ilgilendiren konulara müdahale etmekle görevli olduğu vurgulandı.

Çin’den Hong Kong’daki protestolara müdahale için silahlı güçlerini harekete geçireceği yönünde resmi bir açıklama yapılmadı fakat son gelişmeler çok yakında müdahale edileceğinin göstergesi durumunda. Hükümetin pazartesi günü protestolardan “terörizm filizleri” çıkmaya başladığını açıklaması da Pekin yönetiminin Hong Kong’taki krizle ilgili sabrının sona yaklaştığı sinyallerini verdi.

Güvenlik güçlerinin gösterileri bastırmak için terörle mücadele kanunlarından gelen yetkilerini gerekçe göstereceği belirtiyor.

Suçluların Çin anakarasına iadesini öngören fakat sonrasında iptal edilen bir yasayı protesto etmek için başlayan gösteriler sonrasında büyüyerek daha geniş bir hal almıştı.