HDP'den Sur'da kayyım protestosu

HDP, Diyarbakır Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir'in gözaltına alınarak yerlerine kayyım atanmasını protesto etti.

HDP'den Sur'da kayyım protestosu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, gözaltında bulunan Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir’in yerine kayyım atanmasını protesto etti.

Belediye binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan, parti yöneticileri ve yurttaşlara, belediye binası ve çevresini ablukaya alan polislerce Valilik yasağı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Bunun üzerine polisle yapılan görüşmeler sonucunda açıklama, belediyenin karşısındaki Tekkapı’da yapıldı.

Abluka altında açıklama yapan İl Eşbaşkanı Ceylan, “Belediyelerimize yönelik saldırılar seçim öncesi de hükümet tarafından dile getirildi. Kazanırsanız yine belediyeleri size bırakmayacağız tehdidi yapıldı. Seçimden hemen sonra 6 belediye eşbaşkanımıza mazbata verilmedi. Bu süreç 3 büyükşehire kayyum atanmasıyla devam etti. Ancak halk kayyum zihniyetini sandıklara gömdü. Halk barış ve demokrasi iradesini önüne koyarak, bu politikalara karşı cevap verdi” ifadelerine yer verdi.

Demokratik siyasette ısrarlarını sürdüreceklerini söyleyen Ceylan “Hiçbir şekilde AKP-MHP faşizmini kabul etmeyeceğiz. Faşist zihniyet geri gidiyor, kaybediyor. Bu yüzden saldırganlaşıyor. Seçim ile kazandığımızı almaya çalışanlara bilsinler ki; belediye eşbakanlarımız, bu halkın eşbaşkanlarıdır ve halkla birlikte çalışmalarına devam edecekler. Kayyum geldiği yere geri gidecek. Daha önce de gittiği gibi” dedi.

İl Eşbaşkanı Uyanık ise belediye eşbaşkanlarının Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir olduğunu, atanan kayyımları kabul etmediklerini ifade ederek, AKP’nin kayyım atamalarıyla muhalif olan herkesi alt etmeye çalıştığını söyledi. Uyanık, “HDP ve Sur halkı olarak, kayyum politikalarına diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Halkların barışı için mücadele ediyoruz. Bundan sonra da mücadelemiz sürecektir. Bundan geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardında “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atan grup, oturma eylemi yaptı. (MA)