HDP'den 2 çocuğun ölümüne yol açan patlama sonrası açıklama

HDP'den Ovacık'taki patlamada hayatını kaybeden Ayaz ve Nupelda Güloğlu kardeşler için açıklama yapıldı

HDP'den 2 çocuğun ölümüne yol açan patlama sonrası açıklama

HDP’den Ovacık ilçesinin Bilgeç Köyü Çakılyayla mezrasında patlamada hayatını kaybeden Ayaz ve Nupelda Güloğlu kardeşlerin ölümüyle ilgili açıklama yapıldı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü’nün yaptığı açıklamada, bölgede 10 binin üzerinde mayının Türkiye’nin de taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi’ne de aykırı bir şekilde döşendiği belirtilirken “Bu durum aynı zamanda taraf olunan sözleşmelere uyulmadığını ve toplatılmayan mayınlarla Dersim coğrafyasının savaş alanı olarak kullanıldığını göstermektedir” denildi.

Sadece 2009 yılı içerisinde 23 çocuğun bu mayınlardan kaynaklı olarak hayatlarını kaybettiği hatırlatılan açıklamada “Türkiye’de 40 yılı aşkındır süren savaş koşullarından dolayı binlerce çocuk hayatını kaybetmiştir. Savaş artığı mühimmatların arazilerde hatta şehirlerde neden olduğu çocuk ölümleri maalesef bini aşmıştır. Aynı zamanda Ceylan Önkol, Enes Ata, Nihat Kazanhan gibi yüzlerce çocuk direkt ağır silahların hedefi olmuş ve failleri yetkililer tarafından açığa çıkarılmayarak korunmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Ovacık’taki patlama da resmi kurumların olayın üstünü kapatmaya çalışan açıklamalar yaptığını öne süren Önlü, “Nitekim Tunceli Valiliği Mayıs ayı içerisinde Hozat’ta öldürülen Sakine Oğuz cinayetinde olduğu gibi iki çocuğumuzun ölümüne neden olan patlamaya ilişkin de herhangi bir soruşturma ve adli tıp incelemesi yürütmeden sorumluların cezasız kalmasına yönelik bir açıklama yapmıştır. Savaş her zamanki gibi en çirkin yüzünü çocukları hedef alarak göstermektedir. Yaşamını yitiren çocuklarımız Ayaz ve Nupelda Güloğlu’na savaşsız ve barış içerisinde bir dünyanın sözünü veriyor başta ailesi olması üzere tüm Dersim halkına baş sağlığı diliyoruz” dedi.