HDP, HDK, DTK, DBP’den ortak açıklama

HDP, HDK, DTK ve DBP temsilcilerinin yaptığı açıklamada, "Geldiğimiz tarihsel aşamada işgal ve savaş siyasetini dayatan, Kürt halkının ve kazanımlarının inkârını ve imhasını sürdürmeye çalışan bir iktidar aklı ile karşı karşıyayız" denildi.

HDP, HDK, DTK, DBP’den ortak açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine ve doğusuna yönelik olası operasyonlarına ilişkin HDP Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ortak açıklamayı HDK Eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit okudu. Koçyiğit açıklamasında, Meclis’teki dört partinin AKP’nin Irak ve Suriye tezkeresine onay vermesine ilişkin “Meşruluğunu yitiren, aciz duruma düşen, kendi içinde çatırdayan iktidar, geçmişteki savaş hükümetleri döneminde olduğu gibi savaştan beslenen, Kürt karşıtlığını kendine bayrak edinen bütün güçleri etrafına toplayarak içinde olduğu krizi aşmak için bölgesel bir savaşı gündeme getirmiştir. Herhangi bir meşruiyeti olmayan bu işgal girişimine ülke içinde meşruiyet sağlamak için Meclis’e savaş tezkeresi getirilmiştir. Bu tezkereye evet diyen bütün partiler bilmelidir ki Türkiye halkları bu savaşa rıza göstermiyor, bu savaş ve işgal girişimini onaylamıyor.” dedi.

“Sayın Öcalan, son avukat görüşmelerinde ‘bir Türk – Kürt savaşı çıkarılmaya çalışılıyor’ tespitinde bulunmuş buna karşı ‘rasyonel devlet aklının devreye girmesi ile çatışmanın zeminini bir haftada ortadan kaldırabileceğini’ söylemiştir.” diyen HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Geldiğimiz tarihsel aşamada işgal ve savaş siyasetini dayatan, Kürt halkının ve kazanımlarının inkârını ve imhasını sürdürmeye çalışan bir iktidar aklı ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“BARBAR ÇETELERE ALAN AÇACAK”

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

“Bütün Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojava’dan, bugüne kadar Türkiye’ye tehdit değil barış ve kardeşlik mesajları gelmiştir. Kuzey ve Doğu Suriye halkları Türkiye’de yaşayan halkların akrabası, dostu, kardeşidir. Yapılması düşünülen, vicdani ve ahlaki olarak kabul edilemez olan bu saldırı bölgesel istikrarsızlığı tetikleyecek, DAİŞ, El Kaide gibi barbar çetelere alan açacak ve halklar arasında sonu gelmeyen nefret bariyerleri örecektir. Kendi bekası ve kini uğruna savaş kışkırtıcılığı yapan ve ülkeyi bölgesel bir savaşın içine sürükleyen iktidara ‘dur’ demek bütün Türkiye halklarının sorumluluğudur.”