Hastanelerde kriz: Tuvalet kağıdını, sabunu kısmak zorundayız

2 hastanın yalnızca stent olmaması nedeniyle hayatını kaybettiği üniversite hastanesindeki durum, Rektör Mustafa Çufalı'nın anlattığına göre görünenden daha da kötü. Çufalı, borçlar nedeniyle tuvalet kağıdı ve sabundan bile tasarrufa gittiklerini söyledi.

Hastanelerde kriz: Tuvalet kağıdını, sabunu kısmak zorundayız

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 2 gün içinde 2 vatandaş, hastanede stent bulunamaması nedeniyle başka hastaneye sevk edilirken yolda hayatını kaybetmişti.

Hastanelerde can kayıplarına yol açmaya başlayan tıbbi cihaz ve ilaç krizi, AKP’nin “devrim” diye anlattığı sağlık sisteminin çöküşünü yeni bir boyutuyla ortaya koyarken BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, hastanenin durumuna ilişkin bir açıklama yaptı.

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Editör Masası’nın konuğu olan Çufalı, yaşananlara ilişkin “Bir insanın ölmesi ihmal, imkansızlık ya da başka şekilde nasıl olursa olsun üzülüyoruz. Geceleri uykumuz kaçıyor.” derken sözlerinin devamında anlattıklarıyla, hastaların canlarının borçlanma krizi içindeki hastaneler karşısında ilaç ve cihaz temin edilen şirketlerin insafına bırakıldığını ortaya koydu.

SORUN GENEL

Yerel Pusula gazetesinde yer alan habere göre, “Bu durum bana göre imkansızlık. Konu 250 TL’lik stent değil.” diyen Rektör Çufalı, “Talepler oluyor. Bu talepler doğrultusunda malzemeler geliyor. Ne yazık ki piyasanın isteklerimize karşı tavırları var. İhaleye çıkıyoruz kimse girmiyor, giriyor vermiyor. Neden dediğimizde borçlarımızı gerekçe gösteriyorlar. Bu konuyu Valimiz ve Milletvekillerimizle gündeme getiriyoruz. Ancak elimizde olmayacak koşullar. Türkiye’nin genel ekonomik durumundan kaynaklanan bir durum.”  ifadelerini kullandı.

“TUVALET KAĞIDINI, SABUNU KISMAK ZORUNDAYIZ”

“Finans sorunlarının çözülmesi 1-2 yıl içerisinde çözülmesi zor görünüyor.” diyen Rektör Çufalı, bu konuda kendilerinden daha kötü hastanelerin olduğunu söylerken, durumun hastanede hijyen koşullarına bile yansıdığını açıkladı. Çufalı, “Tuvalet kağıdı ve sabun diyorsanız, bütçemiz gereğince kısmak zorundayız. Borçlar sadece bizde değil her hastanede bu şekilde sıkıntılar var.” dedi.

Bakanlığın üniversite hastaneleri konusunda çalışma yaptığını belirten Çufalı, “Bu Sağlık Bakanlığı’na devir mi olur, şehir hastaneleri şeklinde mi olur bu çözüm yolunu bakanlık belirleyecek.” diye konuştu.