6 Ağustos 1945: Hiroşima’ya atom bombası atıldı

Saçlarım tutuştu önce/ gözlerim yandı kavruldu/ Bir avuç kül oluverdim/ külüm havaya savruldu…

6 Ağustos 1945: Hiroşima’ya atom bombası atıldı

Saçlarım tutuştu önce/ gözlerim yandı kavruldu/ Bir avuç kül oluverdim/ külüm havaya savruldu… (Nazım Hikmet)

2.Paylaşım Savaşı’nın bitmesine doğru ABD’nin 6 Ağustos 1945 sabahı ‘’Little Boy’’ adındaki atom bombasını Japonya’nın Hiroşima kentine attığı büyük saldırıdır.

Japonya 2. Paylaşım Savaşı’nın Mihver tarafında yer almış, Avrupa’daki yenilgi sonrası,  Temmuz 1945’te alınan Postdam kararlarını kabul etmemiştir. Bu durum ABD’nin atom bombası müdahalesini hızlandırır.

1945’in Nisan ayından itibaren uygulanacağı planlanan bu saldırı için coğrafi şartlar ve kentler enine boyuna düşünülmüş, sonunda da  iki kent üzerinde karar verilmiştir. Öte yandan bu saldırı ABD’nin atom bombası etkisini ölçtüğü bir ‘deneme’ de olmuştur.

Kaybın yaklaşık 140.000 bin kadar olduğu tahmin edilen ilk saldırıdan sadece üç gün sonra 9   Ağustos günü “Fat Man” adında bir atom bombası daha Nagazaki kentine atılır. Buradaki kayıpla beraber en az  200.000’den fazla insan hayatını kaybeder. Saldırı sonucu kentler yerle bir olmuş,  yaşanamaz hale gelmiştir. Bombanın yaydığı radyasyondan dolayı on binlerce çocuk sakat doğmuştur ve günümüzde hala etkisi süren genetik bozukluklara yol açmıştır.