1 Şubat 1979: Abdi İpekçi katledildi

Katledilen gazeteci Abdi İpekçi'yi ölümünün 40'ıncı yılında saygıyla anıyoruz...

1 Şubat 1979: Abdi İpekçi katledildi

1 Şubat 1979’da İstanbul Maçka’da akşam saatlerinde evinin önünde düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Abdi İpekçi anılıyor.

Milliyet Gazetesi’nin uzun yıllar genel yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını yapan Abdi İpekçi, bugün saat 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında düzenlenen törenle anılacak.

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Galatasaray Lisesi’nin bitirdikten sonra hukuk fakültesine giren İpekçi, Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan’ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürü, bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu.

Dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevlerde bulundu.

1 Şubat 1979 tarihinde Maçka’daki evinden arabasına bindiği sırada 9 el ateş edilerek öldürüldü. Suikastın faili Mehmet Ali Ağca ve Oral Çelik olarak belirlendi. Mehmet Ali Ağca, İpekçi suikastından idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevlerinden biri olan Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı.

Ağca’nın, İpekçi cinayetinde tetik çektiğini söylediği Yalçın Özbey ise 1983 yılında Almanya’da işlettiği lokalde gözaltına alındı ve 2 ay sonra salıverildi.