Görevden alınarak tutuklanan HDP'li eşbaşkanlar tahliye edildi

Mahkeme heyeti görevden alınan Kulp Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay'ın da arasında bulunduğu 5 tutuklu sanığın haklarında yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verdi.

Görevden alınarak tutuklanan HDP'li eşbaşkanlar tahliye edildi

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 7 kişinin öldüğü patlama nedeniyle görevden alınarak tutuklanan Kulp Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile 5 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Eşbaşkanlar, “Nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme” suçlamasıyla,  8 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Mahkeme heyeti eşbaşkanlar Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay’ın da arasında bulunduğu 5 tutuklu sanığın haklarında yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verdi.

Duruşma 11 Mart 2020 tarihine ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Ağaçkorur Köyü Beyrok Mevkiinde, 12 Eylül’de meydana gelen patlamada 7 kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan Eşbaşkanlar Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile Şener Aktaş, Mehmet Abdin Karaman, Mehmet Emin Ay ve Ümit Fidan tutuklanırken, Yücel Çete ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı. Diyarbakır D ve T Tipi Cezaevi’nde birkaç gün kalan eşbaşkanlar ve diğer 4 kişi, Osmaniye T Tipi Cezaevine sevk edilmişti.

Hazırlanan iddianamede, olay sonrası kolluğun sosyal medya araştırmalarına dayanılarak, patlamadan 1 gün önce, patlamanın gerçekleştiği güzergah üzerinde Kulp Belediyesi’nce yol çalışması yapıldığı tespitine yer verilmişti. Çıngırak -1 ve Çıngırak -2 kod adlı gizli tanıkların beyanlarının yer aldığı iddianamede, gizli tanık beyanları, GPS ve GSM baz kayıtları, şüphelilerin kendi aralarında yaptığı görüşmeler dikkate alınarak patlama olayını gerçekleştirdikleri ileri sürülmüştü.