Görevden alınan, tayin edilen memura dava yolu kapanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan kamu kurumlarındaki dilediği nitelikli personeli dilediği kuruma nakil yoluyla atayabilecek.

Görevden alınan, tayin edilen memura dava yolu kapanıyor

Meclis’te görüşülen yasa teklifine göre, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kamu kurumlarındaki dilediği nitelikli personeli dilediği kuruma nakil yoluyla atayabilecek. Mağdur olan memurun mahkeme şansı kalmayacak.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; AKP milletvekillerinin Meclis’e getirdiği yeni torba yasa teklifinden memuru yok sayan bir düzenleme çıktı.

ERDOĞAN, ÇALIŞAN MEMURU BAŞKA BİR GÖREVE ATAMA İLE GÖNDEREBİLECEK

Teklifin 17’nci maddesine göre, Erdoğan bir kurumda çalışan memuru, başka bir kuruma ya da başka bir göreve naklen atama yoluyla gönderebilecek. Görevden alınan ya da istemediği bir kurum ya da kente gönderilen memur atamayı durdurmak, eski görevine dönmek için artık mahkemelerden olumlu karar da çıkaramayacak.

ANAYASA’NIN 128’İNCİ MADDESİNE AYKIRI

CHP, düzenlemenin Anayasa’nın devlet memurlarının atama ve çalışma sistemini belirleyen 128’inci maddesine aykırı olduğunu, memurlarla ilgili düzenlemelerin kararnamelerle yapılamayacağını, bu nedenle maddenin torbadan çıkarılmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle başka bir kuruma atananların mevcut kadro veya pozisyonlarında geçirdikleri süreler, atanacakları kadro veya pozisyonlarda geçirilmiş sayılacak. Dolayısıyla örneğin 29 yıl bir kurumda farklı bir kadro ve pozisyonda çalışan bir memur, başka bir kuruma bu düzenlemeyle atanması halinde geride kalan 29 yıllık çalışma süresini sanki yeni başladığı iş yerinde geçirmiş gibi işlem yapılacak.

KAMU İŞ SENDİKASI’NDAN TEPKİ

Memurların büyük bölümünü ilgilendiren torba teklife Birleşik Kamu İş Sendikası Başkanı Mehmet Balık sert tepki gösterdi. İktidarın yıllardır yaptıkları usulsüz atamaları belli bir kurala bağlamaya çalıştığını ifade eden Balık, “Devlet sisteminde liyakatı kaldırıyorlar. Önceki yıllarda yapılan atamaların birçoğu mahkeme kararları ile geriye dönüyordu. Şimdi kanun hükmünde kararname ile bu mahkeme kararlarının önüne geçilmiş olacak” dedi.