Gericilerden ülke genelinde yılbaşı provokasyonları

2020’ye günler kala ülkenin belli yerlerinde gerici yapılanmalar yılbaşı kutlamalarına karşı sokakları mesken etti.

Gericilerden ülke genelinde yılbaşı provokasyonları

İzmir’de birçok noktada kimliği belirlenemeyen bazı kişiler yılbaşı kutlamalarının haram olduğuna ilişkin bildiri dağıttı.

Geçmiş yıllarda da kendilerine Tebliğ Cemaati adını veren gruplar bu şekilde bildiri dağıtımı yapıp halkı yılbaşı kutlamamaya çağırmıştı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla bildiriyle tepki gösterdi. Kılıç, “İzmir’de gericiler yılbaşı kutlamanın haram olduğunu savunarak halkımızı kutuplaştırmaya çalışıyor. Yeniyıl kutlaması dini bir rütüel değildir. Siyasal  İslamın iki yüzlülüğü; kendinden olan yolsuzluk, hırsızlık, çocuk istismarı yaptığında ses çıkmaz, onlara göre haram değildir” dedi.

İSTANBUL

İstanbul Ümraniye’de yılbaşına özel hediyelik eşya satan ve önünde “Noel Baba” kıyafetli çalışanların bulunduğu mağaza, çarşaflı ve peçeli bir kadının provokasyonuna sahne oldu.

Mağazayı ve çalışanlarını “Müslümanlığa yakışmayan” bir iş yaptığını savunarak provoke eden çarşaflı kadın tepkiyle karşılandı.

ESKİŞEHİR

Gericiler Eskişehir’de de boş durmadı. Saadet Partisi’nin gençlik kuruluşu olan Anadolu Gençlik Derneği (AGD), “Eskişehir’de Fetih yürüyüşü” ve “Milli Piyango kumar, kumar ise haram” yazılı pankartlar eşliğinde yürüyüş düzenleyip basın açıklaması yaptı.

Grubun yılbaşı kutlamalarını hedef aldıkları basın açıklamasında “Milli Piyango adı verilen oyunla kitlelerin kumarla buluşturulmasını sağlayan, her türlü kötülüğe giden yolları açan, birçok gencin çeşitli bağımlılıklara yakalanmasına sebep olan, birçok insanda iffet duygusunu zedeleyen her türlü eğlence anlayışını reddediyoruz. Kalplerdeki merhameti körelten, vicdan duygusunu ortadan kaldıran, insanları şehirlerin en orta yerlerinde her türlü ahlaksızlığı yapmaya sevk eden Yılbaşı kutlamalarına karşı tepki koymanın, her erdem sahibi insanın görevi olduğunu da düşünüyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

AGD aynı açıklamayı Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde de şubelerinin düzenlediği basın açıklamaları ile yaptı.

DİYANET ‘FETVA’LARIYLA ARKALARINDA

Yılbaşı kutlamalarına karşı “eylem”lerini son dönemde geleneksel hale getiren dinci grupları Diyanet İşleri Başkanlığının yalnız bırakmadığı biliniyor. Diyanete bağlı Samsun İl Müftüsü, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, kutlamaların dinen uygun olmadığını öne sürerken “Piyango haram, yılbaşı asimilasyondur” demişti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise 2019’a girerken yaptığı açıklamada yılbaşı için “milli ve manevi hassasiyetlerimizle bağdaşmayan davranışlar sergileyerek karşılayacağımız bir zaman dilimi değildir.” ifadelerini kullanmıştı.

Diyanet, 2017 yılı öncesi ise Cuma hutbesinde yılbaşı kutlamalarını açıkça hedef alıp “gayrimeşru” ilan etmişti. Hutbenin okunuşundan sonraki gün olan (31 Aralık Cumartesi) 2017’ye girilen saatlerde de İstanbul’da gece kulübü Reina’ya saldırı düzenlenmiş ve yapılan katliamda 39 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu vesile ile gericiliğin yükselişinde imam hatipler ile Diyanet’in rolünü ele aldığımız “İmam hatipler ve Diyanet ile kurulan rejim” başlıklı Pusulamızı yeniden okurlarımızla paylaşıyoruz: