Gericiler 'putperest ibadeti' dedi, MEB yoga etkinliğini iptal etti

MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, geçen hafta Ece Vahapoğlu’na “Çocuk Yogası Etkinliği” izni vermişti. Ücretsiz olarak yapılacak etkinlik izni gerici grupların hedefi olunca, MEB tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi.

Gericiler 'putperest ibadeti' dedi, MEB yoga etkinliğini iptal etti

Okullarda tarikat ve cemaatlerin her türlü programına izin veren Milli Eğitim Bakanlığı, gericilerin “putperest ibadeti” diyerek hedef gösterdiği yoga etkinliğini iptal etti. Ece Vahapoğlu, çocuklar için yoga etkinliği hazırlamış, MEB ise tepkilerden önce bu etkinliğe onay vermişti.

Gericiler, ‘Budizm ve Hinduizm ibadeti’ olarak nitelediği ‘yoga’yı ve ilgili izni ‘skandal onay’ şeklinde hedef göstermişti.

Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Ehl-i Sünnet Alimler Birliği’nden (ESAB) yapılan ortak bir açıklamayla, yogayı Putperest inanç ritüeli olarak ilan etmişti:

Ortak açıklamalarında, “Yoga sadece bir meditasyon, dinlenme ve zihinsel arınma uygulaması olmayıp aynı zamanda inanç ve dini boyutu olan Hint ve Uzak Doğu menşeli bir inanç ritüeli olmasının yanı sıra, putperest inançların yaygın olduğu bir coğrafyaya ait bir kültür unsurudur. Her ne kadar son yıllarda bir özenti sonucu Yoga eğitimi başta özel anaokulları olmak üzere bazı eğitim kurumlarında yaygınlaşmışsa da toplumumuzun bu konuda yeteri kadar bilinçlendirilmediği açıktır.” denilmişti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da çağrıda bulunan gerici kurumlar, “Toplumu aydınlatma ve yanlışlardan dönülmesi hususunda hatırlatma görevi bulunan hocalar/alimler olarak bizler, okullarda yoga eğitimine karşı olduğumuzu ve bu eğitimin masum olmadığını, batıl bir dinin ve kültürün parçası olduğunu inanıyoruz. Dolayısıyla yavrularımızın bu dini ve kültürel dejenerasyona tabi tutulmamaları hususunda yetkilileri gerekli hassasiyeti göstermeye ve okullarda çocuk yogası yapılmasına dair izni iptal etmeye ısrarla davet ediyoruz.” demişlerdi.

Etkinlik iptal edildi

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, bu tepkiler Ece Vahapoğlu’nun izinli yoga etkinliğinin iptali için yeterli oldu. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, geçen hafta Ece Vahapoğlu’na “Çocuk Yogası Etkinliği” izni vermişti. Ücretsiz olarak yapılacak etkinlik izni gerici grupların hedefi olunca, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği (UMAD), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Ehl-i Sünnet Alimler Birliği (ESAB) yaptıkları ortak açıklamada, yoganın “putperest ibadeti” olarak hedef gösterince, Bakanlık da, etkinliği dün akşam saatlerinde etkinliği gerekçe göstermeden iptal etti.

Ece Vahapoğlu da sosyal medya hesabından açıklama yaparak yoganın ne olduğunu ve etkinliğin amaçlarını anlattı. Vahapoğlu, “Yoga bir felsefedir, insanı iyi ahlaklı olmaya teşvik eden, bedenini esneten ve güçlendiren, zihnini sakinleştiren faydalı bir öğreti ve spordur. Yoga evrenseldir. Bir din değildir. Yoga yapmamış önyargılı insanları sakinliğe davet ediyorum. Zaten yoga eğitimini devlet veriyor” dedi. Birliği (ESAB) yaptıkları ortak açıklamada, yoganın ‘putperest ibadeti’ olduğunu iddia etti. Bakanlık, gericilerden gelen tepkilerin ardından dün akşam saatlerinde etkinliği gerekçe göstermeden iptal etti. Ece Vahapoğlu da sosyal medya hesabından açıklama yaparak yoganın ne olduğunu ve etkinliğin amaçlarını anlatmaya çalıştı. Vahapoğlu, “Yoga bir felsefedir, insanı iyi ahlaklı olmaya teşvik eden, bedenini esneten ve güçlendiren, zihnini sakinleştiren faydalı bir öğreti ve spordur. Yoga evrenseldir. Bir din değildir. Yoga yapmamış önyargılı insanları sakinliğe davet ediyorum. Zaten yoga eğitimini devlet veriyor” dedi.

MEB’i ‘ikna eden’ açıklama

MEB’in yoga iznini iptal ettiren açıklamada öne çıkan başlıklar ise şöyleydi: “Yüce dinimiz İslam, arınmanın Yoga gibi bize yabancı etkinliklerle değil; Tefekkür, Allah’ı zikretmek, huşu ile namaz kılmak, gece teheccüde kalkmak, oruç tutmak vb. ibadetlerle olabileceğini öğretmektedir. Ayrıca İslam kültüründe ruh eğitimi, nefis terbiye ve tezkiyesini sağlayan Tasavvuf mektebimiz vardır.

Toplumu aydınlatma ve yanlışlardan dönülmesi hususunda hatırlatma görevi bulunan hocalar/alimler olarak bizler, okullarda yoga eğitimine karşı olduğumuzu ve bu eğitimin masum olmadığını, batıl bir dinin ve kültürün parçası olduğunu inanıyoruz. Dolayısıyla yavrularımızın bu dini ve kültürel dejenerasyona tabi tutulmamaları hususunda yetkilileri gerekli hassasiyeti göstermeye ve okullarda çocuk yogası yapılmasına dair izni iptal etmeye ısrarla davet ediyoruz.

Alim/hocalardan müteşekkil üyelerimizin konuyla ilgili yüksek hassasiyetleri üzerine bu ortak açıklamayı kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ediyoruz.

Abdulvahab Ekinci – UMAD (Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği Başkanı)

Tayyip Elçi – MEDAV (Medrese Alimleri Vakfı) Başkanı

Abdullah Cihangir – ESAB (Ehl-i Sünnet Alimler Birliği) Başkanı”