Gentes işçilerinin direnişi başladı

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir’deki otel projesinde çalışan ve altı aydır maaşları ödenmeyen inşaat işçileri grubun merkezi önünde direnişe başladı.

Gentes işçilerinin direnişi başladı

HABER MERKEZİ

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir’deki otel projesinde çalışan ve ücretleri ödenmeyen İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler, grubun genel merkezinin bulunduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi önünde basın açıklaması düzenleyerek direniş başlattı.

DTO Metro durağı önünde buluşan işçiler, Gentes’in DTO’da bulunan genel merkezinin önüne  ‘İnşaat işçisi köle değildir’, ‘İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız’, ‘İşçilerin birliği patronları yenecek’ ‘Ücret hakkı gasp edilemez’,’Vur vur inlesin, Gentes dinlesin’ sloganlarıyla yürüdü.

Basın açıklaması sırasında işçiler baretlerini yerlere vurarak haklarını talep etti.

“ARTIK YETER”

Açıklamada  işçiler adına konuşan İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan şunları söyledi:

“Değerli arkadaşlar, değerli DTO çalışanları; sizin yanınıza Pazartesi günü de geldik. Biz kimiz? Burada Gentes  Şirketler Grubu’nun Genel Merkezi var. Bu genel merkezde bulunan şirketin Cezayir’de otel inşaatında  aylarca çalıştık. Çalıştıktan sonra hakkımız olan ödenmemiş ücretlerimizin verileceği sözüyle yaklaşık 7-8 ay önce memleketimize döndük. Buraya çok geldik gittik. ‘Ne zaman vericeksiniz?’ dedik firmaya. Bugün dedi, yarın dedi hep oyaladı. Aylardır birikmiş ücretlerimizi vermedi. Pazartesi buraya gelip bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Dedik ki biz inşaat işçisiyiz. Bizi köle olarak görüp yarın gel, ertesi gün gel, haftaya gel diye oyalayamazsın. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz. Hakkımız olanı istedik. Pazartesi geldiğimizde dedik ki artık diyalog bitti. Biz hakkımızı aramaya, mücadele etmeye başlayacağız. Pazartesi günü geldiğimizde Gentes’in önünde basın açıklaması yaptık. Dedik ki ‘Bu basın açıklamasından sonra bu ücretleri ödemezseniz mesainiz kaç ise biz de mesaiye başlıyoruz. Ailelerimizi yine geride bıraktık. Nasıl Cezayir’e memleketten gittiysek, nasıl çalıştıysak şimdi de hakkımızı almak için çalışacağız, mücadele edeceğiz. Patron oyalıyor, telefonlarımızı engelliyor. Biz sizi rahatsız mı ediyoruz? Hakkımızı istiyoruz. Siz sadece biz işçileri değil; ailelerimizi, çocuklarımızı, herkesi mağdur ediyorsunuz. Tüm yoklukluklara, imkansızlıklara rağmen Kayseri’den, Bursa’dan ve başka illerden geldik. Gelemeyen onlarca arkadaşımız var. Gelemeyenlerden bazıları çalışarak bize destek oluyor. Ama artık Gentes’e ‘Artık yeter!’ diyoruz. Hakkımız olanı alıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz.  Artık bizde buranın çalışanı olacağız. Biz hakkımızı istiyoruz, hakkımızı alana kadar da buradayız. İnşaat işçisi köle değildir.

“EN TEMEL ŞEYİNİZİ, ALINTERİNİZİ İSTİYORSUNUZ”

Öztutan ardından sözü alan Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu üyesi Kemal Parlak şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili kardeşlerim, İYİ-SEN’in son dönemde söylediği bir şey var: İnşaat işçisi köle değildir. Bakın on binlerce kilometre öteye gidiyorsunuz, çalışıyorsunuz, alınteri veriyorsunuz; hayatınızı devam ettirebilmek için, çocuklarınıza bakabilmek için. Ne yapıyor patron; sizi çalıştırıyor, sizin sırtınızdan milyonlarca dolar kazanıyor ama maaşlarınızı ödemiyor. Bu köleliğin de ötesindedir. Bu gasptır, hırsızlıktır, emek düşmanlığıdır. Böyle bir şey olamaz. Siz aylarca çalışıp ücretini istediğiniz zaman da başka engellerle, zorluklarla karşılaşıyorsunuz. Kardeşlerim, bugün sizler gibi binlerce insan mağdur ediliyor, hak gasbına uğruyor. İşte bizde Sınıf Tavrı olarak hak gasbına uğrayan binlerce işçi kardeşimizin yannda olmaya çalışıyoruz; bugün de sizin yanınızdayız. İYİ-SEN son iki yıldır hem Türkiye’de hem yurtdışında hak gaspına uğrayan işçilerin mücadele adresi oldu; olmaya devam ediyor. Dün Türek’te, Mekke’de, Kop Tüneli’nde mücadele eden işçilerin haklarını İYİ-SEN’le aldılar. Siz de mutlaka mücadelenizin sonunda hakkınızı alacaksınız. Sendikanız ile mücadele ettiğinizde bu aşılacaktır.

Buradan yetkililere bir şey söylemek istiyorum. Aylarca çalışacaksın, ter dökeceksin, alacağın olacak ama hiç kimse böylesine hırsızlık yapanlara, ücretlere el koyanlara sesini çıkaramayacak. Böyle bir şey olamaz. Bu anlamda bütün yetkililer esas olarak işçilerin haklarına el koyanlara yönelik bir şey yapması gerekiyor. Siz haklınız, en temel şeyinizi, alınterinizi istiyorsunuz. Sınıf Tavrı olarak mücadelenizin arkasındayız.”

Eyleme Dünya Ticaret Merkezi’nde çalışan plaza emekçileri de alkışlarıyla destek oldu.

İşçiler hakları ödenene kadar her gün sabah 08.00 ile 17.00 arasında grubun genel merkezi önündeki direnişine devam edecek.

Eylemden fotoğraflar: