Gentes işçilerinden DEİK'e: Yalanı bırak, adım at

İYİ-SEN üyesi Gentes işçileri Bozankaya'da işten atılan BMİS üyesi işçileri selamladı. İYİ-SEN'den de "DEİK sorumluluktan kaçamaz" başlıklı bir açıklama yapıldı.

Gentes işçilerinden DEİK'e: Yalanı bırak, adım at

HABER MERKEZİ

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir’deki otel projesinde çalışan ve altı aydır maaşları ödenmeyen İYİ-SEN üyesi inşaat işçilerinin grubun merkez ofisinin bulunduğu Bakırköy Dünya Ticaret Merkezi önünde sürdürdükleri direniş 15. gününde.

Soğuk ve yağışlı havaya rağmen kararlılıklarından geri adım atmayan işçiler, bir kez daha haklarının ödenmesini talep ederken Ankara’daki Bozankaya A.Ş’de işten atılan ve direnişe geçen Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) üyesi işçileri de selamladı.

DEİK’E: SİZ DE SORUMLUSUNUZ

Öte yandan İYİ-SEN’den işçilerin dün binaları önünde protesto gerçekleştirdiği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’na (DEİK) yönelik yeni bir açıklama yapıldı.

DEİK’in gerçek dışı açıklama yaparak sorumluluktan kaçamayacağı belirtilen İYİ-SEN açıklamasında “Yurtdışında inşaat ihaleleri alması için desteklediğiniz şirketlerin yurtdışında işçilerinin emeğini gasp etmesinden sizlerde sorumlusunuz.” denildi.

İYİ-SEN açıklamasının tam metni şöyle:

“DEİK YAPTIĞI AÇIKLAMAYLA SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ!

Basına ve kamuoyuna,

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir’deki inşaatında çalışıp memlekete dönen inşaat işçileri aylardır ücretleri ödenmediği için direniş başlattı. Direnişin 14’üncü gününde sendikamız Gentes işçileriyle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında Gentes Şirketinin yurtdışındaki ticari faaliyetlerinde ve ihale süreçlerinde DEİK’in destek olduğu Gentes patronu İzzet Ekmekçibaşı’nın DEİK Türkiye – Özbekistan İş Konseyi Başkanlığının yürüttüğünü işçilerinin ücret gasplarında kendilerinin de sorumlu olduğu belirtildi.

Sendikamız açıklama yaptıktan sonra DEİK yönetime yaşanan ücret gaspından kurumlarının da sorumlu olduğunu ve konuyla ilgili kendi kurumlarında adım atmasını içeren bir mektup teslim etmek istedik.

DEİK genel merkezi, yönetimden kimsenin bulunmadığı ve yönetim adına mektubu almaya kimsenin de yetkisi olmadığını gerekçe göstererek mektubu almadılar.

Günlerdir ailelerinden uzakta soğukta hakları için mücadele eden işçilerin taleplerini içeren bir mektubu dahi almayan DEİK yönetimi neden korkmaktadır.

Sendikamız DEİK önünde gerçekleştirdiği eylemden sonra DEİK konuyla ilgili resmi sitesinde açıklama yayınladı. Gentes Şirketler Grubuyla bağlantılarının olmadığını yalnızca binlerce üyelerinden biri olduğunu şu ifadelerle savundu;

“Bilinmesini isteriz ki; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) olarak, binlerce üyemiz arasında yer alan özel bir firmayla ilgili bu hadisenin, kurumumuz ile hiçbir ilgisi ve en ufak bir bağlantısı bulunmamaktadır.”

DEİK geçtiğimiz Temmuz ayının sonunda Shearton Otelde Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Gentes patronuyla birlikte toplantı gerçekleştirmiştir. Gentes’in yurtdışında ticari faaliyetlerine destek olmuştur.

Gentes Şirketler Grubu patronu Izzet Ekmekçibaşı DEİK’in yalnızca üyesi değil geçmişte Türkiye – Rus İş Konseyi Başkanı bugünde Türkiye – Özbekistan İş Konseyi Başkanlığını yürütmektedir.

DEİK yalan beyanda bulunarak inşaat işçilerini sömüren Gentes patronunu korumaya ve sorumluluktan kaçmayı çalışmaktadır.

DEİK yönetim kurulunu ve devlet tarafından atanan yönetim kurulu başkanını uyarıyoruz. Yurtdışında inşaat ihaleleri alması için desteklediğiniz şirketlerin yurtdışında işçilerinin emeğini gasp etmesinden sizlerde sorumlusunuz.

DEİK Türkiye – Özbekistan İş Konseyi Başkanı İzzet Ekmekçibaşı’nın tüm inşaat işçilerinin ücretlerini derhal ödemesi konusunda sizlerin de adım atmasını bekliyoruz.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI (İYİ-SEN)”