Fuat Uğur'dan 'uyarı': İmamoğlu'yla iş birliği yapılmalı, toplumsal kalkışma yaşanabilir

AKP'li Fuat Uğur, İstanbul'da belediye hizmetlerinde yaşanan aksamaların kitlesel bir tepkiye yol açıp "hükümeti sallayabileceği" uyarısında bulundu, AKP'yi İBB yönetimiyle iş birliği yapmaya çağırdı.

Fuat Uğur'dan 'uyarı': İmamoğlu'yla iş birliği yapılmalı, toplumsal kalkışma yaşanabilir

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinin yazarlarından Fuat Uğur, İstanbul’la ilgili olarak Hükümet’e İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla iş birliği çağrısı yaptı.

Fuat Uğur’un çağrısının nedeni ise hayli dikkat çekti. Uğur, önceki dönemlerde “tıkır tıkır” işlediğini öne sürdüğü İBB’nin belediyecililik hizmetlerinin İmamoğlu dönemi ile birlikte birdenbire bozulduğunu savunurken, halkın mevcut sorunlara bu durumun da eklenmesiyle “hükümeti sallayacak” tepkiler verebileceği uyarısında bulundu.

“Üst üste gelen olumsuzluklar üzerine bir kitlesel tepki ortaya çıktıktan sonra kimsenin gözü İBB Başkanı gibi küçük hedefleri görmez.” diyen Uğur, “O tepki örgütlü birtakım provokatörler tarafından öyle yönlendirilir ki metrobüsteki sıkışıklık olmaktan çıkar, birdenbire her sorunun gündeme getirildiği toplumsal bir kalkışmaya da evrilir ve hükûmeti sallamaya başlar.” ifadelerini kullandı.

2013 Gezi eylemlerini hatırlatan yandaş yazar, eylemlerin ilerleyen günlerde etkisinin ne kadar büyüdüğünü dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’la heyet görüşmesi yapılmasını hatırlatarak örnekledi.

Uğur’un “Hükûmet İBB ve İmamoğlu için nasıl bir siyaset izlemeli?” başlıklı yazısından bazı bölümler şöyle:

“İnsanlar büyük şehirde yaşamanın kahrını her gün trafikte çekiyor. Ekonomik sıkıntıları ve bunun beraberinde getirdiği pek çok sorunları var. Bir de bunun üzerine İstanbul’da şimdiye dek tıkır tıkır işleyen belediyecilik hizmetlerinin birdenbire bozulup sistemin aksamaya başlaması herkesin omuzlarına ek bir yük olarak binecektir. Bu yük halkın sabır küpünü dolduran damlaların taşmasına ve tepkilerinde niteliksel bir dönüşüme sebep olabilir.
Daha açık anlatayım.
Altunizade’deki sıkışma üzerine insanlar öylesine kızmışlar ki durum neredeyse istenmeyen birtakım olaylara sebebiyet verecek noktaya gelmiş. Orada bulunan bir okurum anlattı. Birtakım provokatörler o yoğun öfke esnasında “Haydi hep birlikte E-5’i kapatalım, tepkimizi gösterelim” diye bağırmaya başlamış. Allah’tan halkımız o kadar provokasyon gördü ve şerbetlendi ki bu tür çağrılara soğukkanlı ve mesafeli kalmayı biliyor. Lâkin olumsuzluklar biriktiğinde bu mesafenin ortadan kalkmayacağının garantisini kim verebilir.
Burada “Ne olmuş yani, İBB’nin ve Ekrem İmamoğlu’nun protesto edilmesi seni çok mu üzecek?” diye soranlar olabilir.
Kitle psikolojisi ile ilgili epey okumuş ve de yaşamış biri olarak şunu söyleyebilirim:
“Üst üste gelen olumsuzluklar üzerine bir kitlesel tepki ortaya çıktıktan sonra kimsenin gözü İBB Başkanı gibi küçük hedefleri görmez. O tepki örgütlü birtakım provokatörler tarafından öyle yönlendirilir ki metrobüsteki sıkışıklık olmaktan çıkar, birdenbire her sorunun gündeme getirildiği toplumsal bir kalkışmaya da evrilir ve hükûmeti sallamaya başlar.”

***

Gezi olayları “Üç adet ağaç”tan çıkmıştı öyle değil mi? Ama kısa zamanda o zaman Başbakan olan Tayyip Erdoğan’la görüşen heyetin “Üçüncü havalimanını, üçüncü köprüyü yapmayın” isteklerine kadar genişledi. 

***

O hâlde “Önerin ne?” diye soracak olursanız, hemen söyleyeyim.
Çok açık. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yaşanan ve yaşanacak sorunlar hakkında samimi olarak iş birliği teklifinde bulunmak, destek vermek ve bunu da kamuya açık olarak ve şeffaf olarak yapmak gerekir.
Çünkü önemli olan tüm İstanbul halkının rahatı ve huzurudur.
Ve tabii Türkiye’nin geleceği.”

İstanbul’da toplu ulaşım çilesinin son yıllarda halkı en kızdıran araçlarından biri haline gelen metrobüslerde oluşan manzaralar, ilk kez 23 Haziran seçimlerinden sonra görülmüş gibi AKP medyasının gündemine girmişti.