Fransa saatler sonra süresiz genel greve gidiyor

Fransa’da çalışanlar, yarından itibaren hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek için süresiz greve gidecek.

Fransa saatler sonra süresiz genel greve gidiyor

Fransa’da saatler sonra hayat duracak. Toplu ulaşım hizmetlerinden demiryolu ve havaalanı çalışanları kadar neredeyse tüm sektörlerdeki çalışanlar greve gidiyor.

Bütün sendikalar, sağlık, postane, itfaiye, elektrik kurumu demiryolu ve toplu taşıma işçileri, havaalanı çalışanları, hükümetin “emekli aylığı reform” planlarını protesto etmek için greve çıkacak.

Bir yıldır Fransa tarihinin en uzun soluklu protesto dalgası Sarı Yelekler hareketiyle sokakları dolan Paris’te yarın Gare de l’Est tren garında toplanacak eylemciler, Nation Meydanı’na kadar yürüyecek.

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor ve birçok sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

GREVE KATILACAK SEKTÖRLER

Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları şu ana kadar greve katılacağını açıklayan sektörler arasında.

MACRON YURTDIŞI GEZİLERİNİ İPTAL ETTİ

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, gösterilerin amacının ötesine geçmesinden endişe taşıdıklarını söyledi. Gösteriye katılanlara yasaların çizdiği çerçevede hareket etme çağrısında bulunan Castaner, polislerin de gereken önlemleri alacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO zirvesi sonrası yapacağı yurt dışı gezilerini iptal etti ve olayları yakından takip edeceğini söyledi. Hükümet, özellikle emekli maaşlarının düşürülmesini öngören “emeklilik reformu” karşıtı yapılacak grev ve gösterilerin zayıf geçmesi için karalama ve tehdit politikalarını hayata geçirmiş durumda.