Finlandiya’da çalışanlar, çalışma saatlerinin yarısının yer ve zamanını kendileri seçecek

Çalışanlara esnek koşullar sunan Finlandiya'da, 2020’de yürürlüğe girecek yeni yasal düzenleme sayesinde çalışanlar, çalışma saatlerinin en az yarısında ‘nerede ve ne zaman çalışacaklarına’ kendileri karar verecek.

Finlandiya’da çalışanlar, çalışma saatlerinin yarısının yer ve zamanını kendileri seçecek

Dünya Ekonomik Forumu’nun sitesindeki habere göre 1990’ların ortasından beri çalışanlara, güne üç saat geç ya da erken başlayarak ‘çalışma saatlerini ayarlama’ seçeneği sunan Finlandiya, önümüzdeki yıldan itibaren 40 saatlik haftalık çalışma süresinin yarısının zaman ve mekanını emekçiler belirleyebilecek.

2020’nin başında yürürlüğe girecek yasal düzenlemeyle başlayacak uygulamanın özellikle çocuğu, bakmakla yükümlü olduğu hastası olanların işine yarayacağı belirtiliyor. Yorumculara göre iş yeri evlerine uzak olanlar veya kent dışından çalışmak isteyenler için de ideal bir seçenek.

2011’de yapılan küresel ölçütte bir araştırmaya göre Finlandiya’daki şirketlerin yüzde 90’ı esnek çalışma koşulları sunuyor.

96 ülkeden 18 bin çalışanın katıldığı International Workplace Group araştırmasına göre ise esnek çalışma koşulları verimliliği artırıyor.