Fener Rum Patriği, Poroşenko'ya 'bağımsızlık' imzasını verdi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne bağımsızlık kazandıran kararnameyi imzalayarak Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'ya verdi.

Fener Rum Patriği, Poroşenko'ya 'bağımsızlık' imzasını verdi

Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 1686 yılından bu yana bağlı olduğu Rus Kilisesi’nden resmen ayrıldı. Karar, İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen törenle resmileşti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni tanıyan karara kilisenin temsilcileri ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun da hazır bulunduğu törende imza attı.

Patrik Barholomeos karara imza atarken, “Dindar Ukrayna halkı yedi yüzyıldır bu kutlu kararı bekliyordu” şeklinde konuştu.

Törende Patrik Bartholomeos’a teşekkür eden Poroşenko ise, Patrikhane’yle işbirliği içindeki 15 Ortodoks kilisesine bir yenisinin eklendiğini söyledi.

Ukrayna kilisesi, geçen ay Rus kilisesinden ayrılma kararını kabul etmişti. Poroşenko da 2014’te göreve gelmesinden bu yana, özellikle de Kırım yarımadasının Rusya tarafından ilhakından sonra kilisenin ayrılması gerektiğini savunuyordu.

Poroşenko tören öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da bir araya geldi.

DİĞER ORTODOKS KİLİSELERİ TEPKİLİ

Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin yeni bir Ortodoks kilisesi olmasına başta Rus Ortodoks Kilisesi olmak üzere diğer bazı Ortodoks kiliseleri karşı çıkıyordu.

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, pazartesi günü Bartholomeos’a gönderdiği mektupta, Bartholomeos’un Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını tanıyacak kararnameyi Metropolit Epifaniy’e vermemesi için çağrıda bulunmuştı.

Kirill, bağımsızlık kararnamesinin Epifaniy’e verilmesi durumunda Bartholomeos’un Ortodoks kiliselerinin birliğini sağlamaya hizmet etme olanağını ‘sonsuza dek kaybedeceğini’ belirtmiş ve “Bunun olmaması için bütün kalbimle dua ediyorum. Bu duruma son vermek için geç değil” diye yazmıştı.