Faşistler Mareşal Jukov'un büstünü yıktı

Ukrayna'da faşist gruplar üyeleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu’nun başlıca komutanlarından biri olan Mareşal Georgiy Jukov’un büstünü yıktı.

Faşistler Mareşal Jukov'un büstünü yıktı

Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da milliyetçi Ulusal Birlikler ve Sağ Sektör gruplarından faşistler, Mareşal Georgiy Jukov’un büstünü yıktı.

UA.Kharkiv sitesinin aktardığına göre,  faşistler Harkov’da Mareşal Georgiy Jukov’un büstünü üzerine bağladıkları bir halatla çekerek kaidesinden indirdi.

Skandal olay kameralara böyle kaydedildi:

Olayın ardından Harkov Belediye Başkanı Gennadiy Kernes, büstün yenileneceğini söyledi.

Ukrayna parlamentosu 2015’te kabul ettiği komünizmden arınma yasası ile ülkede Sovyet sembollerinin kullanılmasını yasakladı. Yasa kapsamında komünizme dair anıtların kaldırılması ve cadde ile sokaklardaki komünizmle özdeşleşen isimlerin değiştirilmesi öngörülüyor.

Faşistlerin son hedefi olan Sovyet Mareşal Jukov, Kızıl Ordu’nun İkinci Dünya Savaşı’ndaki başlıca komutanlarından biriydi. Jukov, 1955-1957 yılları arasında Sovyet Savunma Bakanı olarak görev yapmıştı.

“MODERN ALÇAKLAR SUÇLARININ CEZASINI ÇEKECEK”

Duma Kırım Milletvekili Andrey Kozenko, Jukov’un Harkov’da bulunan büstünün kaldırılmasının Ukrayna’da “milliyetçi bozulma”nın en üst düzeyi olduğunu bildirdi.

Kozenko, Rus haber ajansı Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, “Ukrayna’da milliyetçi bozulma en üst düzeyde. Bu ülkede sadece anıtlarla, ölü askerlerle ve sivil vatandaşlarla savaşmayı biliyorlar. Komutan Jukov yaşıyor olsaydı, bu milliyetçilerin ‘kahramanlıklarına’ bakmak isterdi. Onun tek bir bakışından hepsi kaçardı” ifadesini kullandı.

Parlamenter, Ukrayna’da er ya da geç sona erecek savaşın devam ettiğini belirterek, “Bu gerçekleştiği zaman, modern alçaklar bu suçlarının cevabını vermek zorunda kalacaklar” dedi.