Faruk Çelik’ten ‘50+1’ açıklaması: Çıtanın esnekliği çok önemli

Faruk Çelik, ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda yüzde 40 oy alan seçilsin’ önerisinin "tamamen kişisel görüşü" olduğunu savundu.

Faruk Çelik’ten ‘50+1’ açıklaması: Çıtanın esnekliği çok önemli

Geçtiğimiz günlerde “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye’yi yorar” açıklaması yapan AKP’li eski bakan Faruk Çelik’ten yeni açıklamalar geldi.

Önerisini yaparen kimseyle konuşmuş ve görüşmüş olmadığını söyleyen Çelik “Tamamen kişisel görüşlerimdir. Benim derdim, %50’nin altına düşülmesi çıkması değil. Derdim memleketim, milletimdir.” iddiasında bulundu.

Çelik’in açıklaması şöyle:

“Bazıları, ‘Cumhur İttifakı’nın oy oranı %50’nin altına düştü o nedenle bu öneri geldi’ diyor. Ben de ‘madem öyle, bu durumda demek ki başkaları da %50’nin üzerine çıkacak. Neden rahatsız olunuyor, birilerine gün doğdu, iyi ya’ diyorum. Buyurun.

Bu önerimi ortaya koyarken, kimseyle konuşmuş, görüşmüş de değilim. Tamamen kişisel görüşlerimdir. Benim derdim, %50’nin altına düşülmesi çıkması değil. Derdim memleketim, milletimdir.

Nitekim, öneri içerikli röportajımda, ‘Yeni sistem, AK Parti öncülüğünde kuruldu; eksikleri varsa, yine AK Parti öncülüğünde düzeltilmelidir.’ Getirdiğim önerinin özü, seçimlerin ilk turda sonuçlanmasına yöneliktir. Yani %40 tabanlı en çok oy alan.

Unutmayalım ki çıtayı yüksek tutmanın elbette avantajları vardır ve önemlidir. Ancak çıtanın herkes için esnek ve erişilebilir olması, ülke sosyolojisi ve siyaset pratiğimiz açısından çok önemli, hayati ve sürdürülebilirdir.”