Facebook'tan Huawei'ye yaptırım kararı

ABD merkezli teknoloji tekeli Google’ın geçtiğimiz günlerde Huawei’yle ortaklığını bitirmesinin ardından bir başka hamle de sosyal medya şirketi Facebook’tan geldi.

Facebook'tan Huawei'ye yaptırım kararı

Facebook, yeni Huawei telefonlara daha önceki gibi önceden yüklenmiş olan Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarının yüklenemeyeceğini açıkladı.

Reuters‘a açıklama yapan Facebook yetkilisi, “Halihazırda Huawei telefonları olan müşteriler uygulamaları kullanabilecek ve güncellemeleri alabilecekler. Ancak yeni Huawei telefonlar, artık önceden yüklenmiş olan Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarına sahip olamayacak” dedi.

Google’ın yanı sıra Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi ABD’li dev teknoloji şirketlerinin de Huawei’yle olan ilişkilerini askıya aldıkları ve ürün tedariki sağlamayacakları kaydedilmişti.

Ayrıca bazı haberlerde Almanya merkezli çip üreticisi Infineon Technologies’in Huawei’ye yapılan teslimatları durduracağı iddia edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD şirketlerinin “ulusal güvenlik riski” teşkil ettiği belirtilen firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan kararnameyi imzalamıştı. Ticari kara listeye Huawei de eklenmişti.