Facebook, Yeni Zelanda'daki saldırıyla ilgili 1.5 milyon videoyu kaldırdı

Facebook'tan yapılan açıklamada, Yeni Zelanda'daki terör saldırısından sonra geçen ilk 24 saatte saldırıya dair görüntüleri içeren 1.5 milyon videonun silindiği duyuruldu. Facebook, görüntülerin hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılması nedeniyle eleştirilmişti.

Facebook, Yeni Zelanda'daki saldırıyla ilgili 1.5 milyon videoyu kaldırdı

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde gerçekleşen ve 50 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının görüntüleriyle ilgili Facebook’tan açıklama geldi.

Görüntülerin yayılmasıyla ilgili olarak eleştirilen Facebook, saldırıdan sonraki ilk 24 saat içerisinde, tüm dünyada 1.5 milyon videonun kaldırıldığını duyurdu.

Kaldırılan görüntülerden 1.2 milyondan fazlasının yükleme aşamasında, henüz yayınlanmadan kaldırıldığı ifade edildi. Facebook, terör saldırısının en çok şiddet içeren kısımlarının çıkarıldığı montajlı videoların da siteden kaldırıldığını açıkladı.

Terör saldırısının faili Brenton Tarrant, üzerine taktığı kamerayla saldırıyı Facebook üzerinden canlı yayınlamıştı. Saldırının görüntüleri tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştı.

Öte yandan Yeni Zelanda polisi de tartışma yaratan görüntülerle ilgili harekete geçti. Polisten yapılan açıklamada, videonun bulundurulması, yayılması ve paylaşılmasının açık bir şekilde suç olduğu ve ülke yasalarına göre 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Bu videoyu görürseniz, hemen rapor edin. İndirmeyin ve paylaşmayın” ifadelerine yer verildi.