Estetik reklamlarına ceza yağdı

Tüketiciler, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları başta olmak üzere internet üzerinden reklamları yapılan salyangoz kremleri, cilt bakım yağları, nemlendiricilerle ilgili Reklam Kurulu’nu şikayet yağmuruna tuttu.

Estetik reklamlarına ceza yağdı

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre doktor tanıtımlarına reklam durdurma ile 6 bin liradan 85 bin liraya kadar idari cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu Başkanlığı, bazı doktorların aralarında profesörlerin de bulunduğu doktorların reklamlarının sağlık alanında talep yaratıcı nitelikle olduğu tespiti yaparak Rekabet Kanunu başta olmak üzere altı ayrı kanun, yönetmelik ve tüzüğe aykırılıktan durdurulması kararı verdi.

Kurul, hem internet tanıtımlarında hem de ürün ambalajı üzerinde yer verilen ifadelerin mevzuata aykırı olduğu tespitinde bulundu.

Kurul ilgili şikayetlere ilişkin çok sayıda kararında reklam durdurma gerekçesini şöyle açıklandı: “Kozmetik Mevzuatına tabi bulunan tüm kozmetik ürünlerin, insan vücudunun dış kısımlarına uygulanan ve etkileri geçici olan ürünler olması gerektiği; bu bağlamda inceleme konusu tanıtımlarda yer alan tedaviye yönelik ve endikasyon belirten altı çizili ifadelerin ilgili mevzuatta belirtilen kozmetik ürün tanımını aşan ve yanıltıcı nitelikte değerlendirildiği” vurgusu yapıldı.