Eskişehir Sivrihisar'da Menzil dayatmasına karşı velilerin mücadelesi kazandı

Çocuklarını Menzil tarikatının okuluna göndermek istemeyerek boykot yapan velilerin bir haftadır sürdürdüğü eylemi bugün sonuç verdi. Çocukların eski okullarına dönmeleri için ilk adım atıldı.

Eskişehir Sivrihisar'da Menzil dayatmasına karşı velilerin mücadelesi kazandı

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerinden 45 öğrenciye, yeni eğitim-öğretim yılı döneminde  Menzil cemaatinin merkezlerinden biri olan Buhara köyündeki okula gitmeleri yönünde baskı yapılıyordu. Bizzat MEB aracılığıyla yapılan bu baskıya karşı tepki gösteren veliler günlerdir çocuklarını Buhara’daki okula göndermemişti.

Velileri ikna etmek için MEB yetkilileri, kaymakam ve jandarma, köylere giderek velilerle ile görüştü ve velileri ikna etmeye çalıştı. Aileler Buhara’daki okula göndermemek için çocuklarının ikametini başka köylerde göstereceklerini belirtince, para cezası ile ‘tehdit’ edildi.

Sözcü‘nün haberine göre, bugün sabah saatlerinde eski okullarının bulunduğu Ertuğrul Mahallesi’ndeki Yavuz Gülerce İlk ve Ortaokulu’na aileleri ile birlikte gelen öğrenciler ‘okulumuzu istiyoruz’ diyerek, okul müdüründen kendilerini içeri almasını istedi. ‘Çocuklarımız okula alınana kadar buradayız’ diyen veliler, okul müdürü ile yaptıkları görüşmede çocuklarının kayıtlarının yeniden okullarına alınmasını talep etti.

Veliler, “Çocuklarımız bu okula alınana kadar her sabah buraya gelip bekleyeceğiz. Çocuklarımız diğer okula gitmek istemiyor. Resmi olarak bu sorunun çözülmesini istiyoruz” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

“YOL İZ YOK, AMAÇ NEDİR?”

Veliler, yıllardır çocuklarını Ertuğrul Mahallesi’ndeki okula gönderdiklerini, bu sene ise kendilerinin haberi olmadan Buhara’daki okullara kayıtlarının alındığını belirterek, “Bu okul 1997 yılında eğitime başladı. Diğer çocuklarımız bu okuldan mezun. Çocuklar neden bu okuldan başka bir okula gönderiliyor. Buradaki okul neden boşaltılmaya çalışılıyor. Amaç nedir? Yol yok, iz yok. Kışın bu çocuklar nasıl Buhara’daki okula gidecekler. Orası sonradan köy olan bir yer. Köy olması için en az 5 kişi, 10 kişi olması lazım. İnsanların orada arazisi, kurulu bir düzeni olur. Tapu bir kişiye ait. Okul devletin okulu. Öğretmen devletin öğretmeni. Bizim ondan bir şüphemiz yok. Ama başka kuşkularımız var” ifadelerini kullandılar.

“ÇOCUKLARIMIZIN HESABINI KİM VERECEK?”

Sivrihisar’a bağlı 62 mahalle varken, nüfusun olmadığı bir mahalleye neden okul açıldığını soran veliler, “Ne kadar devlet okulu olursa olsun biz inanmıyor ve güvenmiyoruz. Biz kendimiz gitmeye korkuyoruz o köye, çocuklarımızı nasıl gönderelim. Neden bizlere sorulmadan çocuklarımızın kaydı oraya alındı. Kuşkularımız var. FETÖ olayı daha dün geçti başımızdan. Bizim de çocuklarımızın hayatları kararırsa, bunun hesabını kim verecek. Tanıdıklarımızın çocukları FETÖ okullarında okudular diye işe alınmıyorlar. Bizim çocuklarımızda damgalanacak” dediler.

“İSTEDİĞİNİZ OKULA GÖNDERMEKTE ÖZGÜRSÜNÜZ”

Yavuz Gülerce İlk ve Ortaokulu Müdürü, cep telefonunun hoparlörünü açarak, öğrenci velilerini İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Mutlu ile görüştürdü. Veliler, bir an önce sorunun çözülmesini ve çocuklarının eski okullarına gönderilmesini istedi. Eyüp Mutlu ise velileri, ilçe milli eğitim müdürlüğüne davet ederek görüşmek istedi. Müdürlük toplantı salonunda yapılan görüşme olumlu sonuçlandı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu, “çocuklarınızı istediğiniz okula göndermekte özgürsünüz” dedi. Veliler bu ifadeye alkışla karşılık verdiler.

ULAŞIM VE YEMEK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Okullarını geri kazanan öğrencilerin şimdi tek sorunu ücretsiz ulaşım ve yemek. Ancak İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Mutlu, çocukların eski okullarına kayıt yaptırdıktan sonra, gerekli prosedürlerin yerine getirilmesiyle beraber ücretsiz servis ve yemek probleminin de çözüleceğini söyledi.