Eski AKP MKYK Üyesi Osman Can: Protestolar yoluyla hükümetin düşürülmesi temel bir haktır

Nevşin Mengü ile Bire Bir'e konuk olan AKP eski MKYK üyesi Osman Can, Gezi iddianamesini de değerlendirdi. Can, "Protestolar yoluyla hükümetin düşürülmesi temel bir haktır" dedi.

Eski AKP MKYK Üyesi Osman Can: Protestolar yoluyla hükümetin düşürülmesi temel bir haktır

Eski AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve eski Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörü Prof. Osman Can, Gezi iddianamesine ilişkin değerlendirmesinde “Protestolar yoluyla hükümetin düşürülmesi temel bir haktır” dedi.

Nevşin Mengü ile Bire Bir’e konuk olan Osman Can, iddianamenin değerlendirme kısmında geçen “Hükümeti yıpratmaya çalıştıkları” ifadesini anlayamadığını belirtirken, “Şiddetsiz bir şekilde hükümetin düşürülmesi… Protestolar yoluyla hükümetin düşürülmesi temel bir haktır zaten. Yani gösteri yürüyüşünün bir parçasıdır bu.” dedi.

“Hükümetler demokratik olarak nasıl denetlenir? Birincisi seçimle kaybederler. İkincisi, toplum rahatsızsa politikalardan rahatsızlığını örgütlü olarak, spontan bir şekilde dile getirirler.”diyen Can, “Bu da küçük bir baskı oluşturduğu zaman hükümetler gider. Demokrasi böyle birşeydir. Hükümetlerin koltuğa yapışması gibi birşey yok. Devlet otoritesi millet değil hükümete aittir. Kişisel bir mesele değil ki bu” ifadelerini kullandı.

Osman Can daha önce de, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adlı mevcut rejim için “TBMM’de olmanın anlam ifade etmediği bir dönem. İlçe belediye başkanlığı için uğraşıyor insanlar şimdi.” ifadelerini kullanmıştı.