Esenyurt, İkitelli ve Sarıgazi'de Sivas Katliamı anmaları

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler için İkitelli, Sarıgazi ve Esenyurt'ta anma yürüyüşleri ve etkinlikleri yapıldı.

Esenyurt, İkitelli ve Sarıgazi'de Sivas Katliamı anmaları
HABER MERKEZİ

Behçet Sefa AYSAN, Yeşim ÖZKAN, Nurcan ŞAHİN, Muhibe AKARSU, Muhlis AKARSU, Murat GÜNDÜZ, Handan METİN, Ahmet ÖZYURT, Huriye ÖZKAN, İnci TÜRK, Özlem ŞAHİN, Yasemin SİVRİ, Asuman SİVRİ, Uğur KAYNAR, Sehergül ATEŞ, Gülender AKÇA, Gülsün KARABABA, Mehmet ATAY, Hasret GÜLTEKİN, Serkan DOĞAN, Muammer ÇİÇEK, Belkıs ÇAKIR, Asaf KOÇAK, Edibe SULARİ, Menekşe KAYA, Koray KAYA, Serpil ÇANİK, Erdal AYRANCI, Asım BEZİRCİ, Sait METİN, Carina Cuanna THUIJS, Nesimi ÇİMEN, Metin ALTIOK, Kenan YILMAZ, Ahmet ÖZTÜRK…

2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta Madımak Oteli’nin şeriatçılarca ateşe verilmesi sonucu katledilen 33 aydın için Sarıgazi, İkitelli ve Esenyurt’ta anma düzenlendi.

İkitelli’de birçok siyasi parti ve kurumun katıldığı anma yürüyüşü İkitelli Cemevi önünden başladı. Katliamı ve katliamcıları lanetleyen sloganların atıldığı yürüyüş Ali İsmail Korkmaz Parkı’na kadar sürdü.

Yürüyüş sonunda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, katliamın 26 yıl geçmesine rağmen katillerin cezalandırılmadığı belirtilirken dava dosyasının türlü bahanelerle açılıp kapatıldığı, cezasızlık kararları verildiği ve katillerin avukatlığını yapanların devletin önemli mercilerinde görevlere getirildiği hatırlatıldı. Dönemin iktidarlarının katilleri aklayan sözlerinin de anımsatıldığı açıklama tüm katliamların aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle son buldu.

SARIGAZİ

Sarıgazi’de de cemevlerinin çağrısıyla anma yürüyüşü düzenlendi. Siyasi parti ve kurumların ortak pankartları ve hazırlanan dövizlerle Sivas Katliamı’nda yitirilenler anıldı. “Sivas’93 Unutmadık Unutturmayacağız” yazılı ve üzerinde Sivas’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartın açıldığı yürüyüşte, “Sivas’ı Unutma Unutturma”, “Sivas’ı Işığı Sönmeyecek” sloganları atıldı.

Yürüyüş sonunda Demokrasi Caddesi üzerinde, katliamda ölenler anısına düzenlenen saygı duruşunun ardından basın açıklamasına geçildi. Açıklamada “Ülkenin içinden geçtiği ekonomik krizle birlikte ezilen halk kitlelerini baskılamaya çalışan iktidarın, gerici ve kutuplaştırıcı söylemlerini her geçen gün arttırdığı ve bundan Alevi emekçilerinin de nasibini aldığı belirtilirken “Dün Sivas’ta katleden zihniyet bugün inanç alanlarımıza saldırarak asimilasyon politikasıyla Alevi kültürü yok etmeye çalışıyor, okullarda din derslerini zorunlu yapanlar, eğitim sistemini tekçi, inkarcı, baskıcı, ötekileştirici ve aşağılayan zeminde yürütmeye devam ediyorlar” denildi.

Sivas Katliamı ile benzeri katliamların asla unutulmayacağı ve katliamcılardan hesap sormaktan vazgeçilmeyeceğinin vurgulandığı açıklama “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez Bizler haklılığımızdan aldığımız güç ile egemenlerin baskıcı, yok sayan politikalara boyun eğmeyeceğiz” ifadeleriyle sona erdi.

Basın açıklamasının ardından Sarıgazi Cemevi’nde bir etkinlik gerçekleştirildi.

ESENYURT

Sivas Katliamı’nda yitirilenler, Esenyurt’ta da Esenyurt 2 Temmuz Anma Platformu’nun düzenlediği bir etkinlikle anıldı. Esenyurt’ta bulunan cemevleri, çeşitli yöre dernekleri ve kurumların oluşturduğu Esenyurt 2 Temmuz Anma Platformu tarafından düzenlenen etkinlik Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

“Sivas’ı unutma unutturma”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atılan etkinlikte katliam için yakılan türküler söylendi, şiirler okundu.

Platform adına basın metnini okuyan Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Yavuz Selçuk, Alevilere yönelik katliamların yüzyıllardır devam ettiğini belirtirken “Alevileri bugüne gelene kadar inancı uğruna İmam Hüseyin’i, Hallacı Mansur’u, Baba İshak’ı, Şeyh Bedrettin’i, Nesimi’yi, Pir Sultan’ı şehit verdi. Ama inancını bozmadı yolunu değiştirmedi. Bugün de aynı inançla bu yolda yürümeye devam edeceğiz” dedi.