Erdoğan'ın Lozan mesajının ardından: 'Hazırlatıyorum' dediği tarihi dosyalar nerede?

Erdoğan, geçmiş yıllarda tepki gösterdiği Lozan Barış Antlaşması'ndan 96. yıl dönümünde "bağımsızlık senedi" diye bahsetti.

Erdoğan'ın Lozan mesajının ardından: 'Hazırlatıyorum' dediği tarihi dosyalar nerede?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 96. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayımlandı.

Erdoğan imzalı mesajda “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi olan Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 96’ncı yıl dönümüne ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Milli Mücadele, ülkemizin bağımsızlık belgesi olan Lozan Antlaşmasıyla taçlanmıştır” denildi.

‘BELGE’ HAZIRLATACAKTI

Lozan hakkında bu yıl böyle diyen Erdoğan, geçen yıl ocak ayında AKP Kocaeli Gençlik Kolları İl Kongresinde yaptığı konuşmada CHP’ye yüklenmiş ve “Adaları siz verdiniz, siz. Sizin partinizin başında olanlar verdi ve şimdi tarihi dosyaları hazırlatıyorum ve o tarihi dosyaları, Lozan da dahil olmak üzere bunların önüne de milletime de bunları o belgelerle anlatacağız.” demişti.

Ancak Erdoğan’ın sözünü ettiğini belgelerden o tarihten bu yana bir ses seda çıkmadı.

YIL 2016: O MASADA OTURANLAR…

Erdoğan 2016’da düzenlediği muhtarlar toplantısında ise “1923’te Lozan’a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan’ı zafer diye yutturmaya çalıştı” demişti. AKP lideri, “İşte şu an Ege’yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’da verdik. Zafer bu mu? Oralar bizimdi. Oralarda bizim camilerimiz, mabetlerimiz var ama şu anda hala Ege’de kıta sahanlığı ne olacak, havada, denizde ne olacak bunları konuşuyoruz, hala bunun mücadelesini veriyoruz. Niye? İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, o anlaşmanın hakkını vermediler. Veremedikleri için şimdi onun sıkıntısını biz yaşıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ve AKP’nin Lozan’la ilgili yaşadığı bu “kafa karışıklığı”nı takdirinize bırakıyor ve Antlaşma’nın 96. yılında Manifesto‘nun geçtiğimiz hazırladığı Lozan konulu Pusula dosyasını bir kez daha okurlarımızla paylaşıyoruz: