Erdoğan'ın ilginç ziyaretleri: Geneleve gitti, Menzilcilerin kahvesinden kovuldu...

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fazıl Say konserine gitmesi sonrası başlayan tartışmalar üzerine Erdoğan'ın geçmişte yaptığı ilginç ziyaretleri köşesine taşıdı.

Erdoğan'ın ilginç ziyaretleri: Geneleve gitti, Menzilcilerin kahvesinden kovuldu...

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fazıl Say konserine gitmesi sonrası başlayan tartışmalar üzerine Erdoğan’ın geçmişte yaptığı ilginç ziyaretleri köşesine taşıdı.

Barış Terkoğlu’nun Fehmi Çalmuk ve Ruşen Çakır’ın birlikte yazdığı “Recep Tayyip Erdoğan-Bir Dönüşüm Öyküsü” kitabında anlatılanlardan aktardığına göre Erdoğan, Refah Partisi’nden Beyoğlu Belediye Başkan Adayı olduğu dönemde oy için “genelev ziyareti” yaptı.

Terkoğlu’nun Erdoğan’la ilgili köşesine taşıdığı bir diğer ilginç ziyaret konusu ise, Menzil tarikatına ait bir kahvehaneye yine oy desteği için gittiğinde karşılaştıkları oldu.

“Erdoğan’ın gittiği genelev” başlıklı yazıda o bölümler şöyle:

“1989 yerel seçimleri arifesi. Yine bir mart ayı. Beyoğlu’ndaki genelevde o gün sıra dışı bir hareketlilik var.
Mahallenin Milli Görüşçü delikanlısından bir cılız ses duyuldu:
“Biraz sonra belediye başkan adayımız Recep Tayyip Erdoğan sizleri ziyaret edecek.”
Kadınlar şaşkındı. Kimileri başına tülbent aldı. Sarıklı cüppeli bir adam bekliyorlardı. İçeri takım elbiseli, tıraşlı Erdoğan girdi.
“Biz sizi içine düştüğünüz karanlık dünyadan kurtarmak istiyoruz” sözleriyle niyetini anlatıyor, “oyunuzu, gönlünüzü, desteğinizi istiyorum” diye beklentisini aktarıyordu.

Erdoğan’ın genelev ziyareti ilk olmadı. 5 yıl sonraki seçimde de gitti. Sadece oraya değil, meyhaneye de, birahaneye de gitti, içki masalarına daoturdu. Hatta Refah Partisi’ne ikna olan kadınlardan bazıları seçim çalışmalarına katılıp, partiye oy istedi.

Menzilcilerin kahvesinden kovuldu

O kadar ilginç ki…
Erdoğan, seçim gezisinde Menzil Cemaati’nin Eyüp yakınlarındaki kahvehanesine girerken durduruldu. Kahvehane sahibi durumu açıklıyordu: “Menzil’dekiler ‘Biz RP’ye değil başka partiye oy vereceğiz’ dediler. Bunun için sizi içeri alamayız.”

Hep kazanan ata oynayan tarikatın müridi, Erdoğan’ın içerdekilere propaganda yapmasına izin vermiyordu. Kavga çıkmasını araya giren o adam önledi: “Efendim, benim dükkânım karşıdaki meyhanedir. Arzu ederseniz size ben orada çay ikram edeyim.”
Erdoğan, Menzilcilerin kahvesinde bulamadığı sandalyeyi karşısındaki meyhanede buluyordu. Vedalaşırken “Biz de sizin gibi inançlı insanlarız. Biz de bu ülkenin kalkınmasını istiyoruz. Bizi ihmal etmeyin” sözleriyle uğurlandı.

Bülent Arınç, o günleri “Meyhanelere birahanelere girmişimdir, şişeleri saklamaya çalışan insanlar görmüşümdür, tanıdığım insanların yüzleri kıpkırmızı olmuştur” diye anlatıyor, “İster oy versinler ister vermesinler, bu bizim toplumla barışma modelimiz oldu” sözleriyle devam ediyordu.

Milli Görüş’e yakın gazeteci ve dönemin tanığı Fehmi Çalmuk’un Ruşen Çakır’la birlikte yazdığı “Recep Tayyip Erdoğan-Bir Dönüşüm Öyküsü”kitabında bunlardan daha fazlası da anlatılıyor. Konuştuğum Çalmuk, “18 kitabım arasından en az satanı” diye anlattı 2001’de çıkan kitabı. Genelev ziyaretine, İlahiyatçı Ali Rıza Demircan’ın Kasımpaşalı kabadayı akrabalarının refakat ettiğini söyledi. Öyle ya, Erdoğan’ın rol modeli de belinde silahı eksik olmayan Kasımpaşalı kabadayı ağabey Sultan Demircan’dı.”