Erdoğan'ın 'güvenmeyeceği' bir anket daha sonuçlandı

31 Mart seçimleri öncesi yapılan anketlere güvenmediğini söyleyen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenmeyeceği bir anket daha sonuçlandı.

Erdoğan'ın 'güvenmeyeceği' bir anket daha sonuçlandı

AKP’nin yerel seçimler öncesinde yaptırdığı son ankette, AKP’nin oylarının 24 Haziran seçimlerine göre 5 puan düştüğü sonucu çıktı. Ayrıca AKP’nin Ankara için yaptırdığı ankette partinin adayı Mehmet Özhaseki’nin CHP’nin Adayı Mansur Yavaş’ın 3 puan gerisinde gittiği de görüldü.

Aynı ankete göre, İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın arasındaki oy farkı 1.5 puana kadar düştü.

Reuters Haber Ajansı’nın AKP’li yetkililere dayandırdığı haberine göre ülke içinde yaşanan ekonomik zorluk oy oranlarında değişime yol açtı.

AKp tarafından yapılan anketlere göre AKP’ye destek oranı yüzde 36.8 ile 38 bandında kaldı. AKP geçen yıl yapılan genel seçimlerde yüzde 42.6 oy almıştı. ‘Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP ise yüzde 10.5 ile yüzde 11 aralığında oy alıyor.

AKP yetkilisi, İstanbul ve Ankara için elde ettikleri sonuçları da paylaştı. Buna göre ‘Cumhur İttifakı’nın adayı Mehmet Özhaseki, ‘Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş’ın 3 puan gerisinde. İstanbul’da ise Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu oylarını artırıyor. İmamoğlu ile Cumhur İttifakı’nın adayı Binalı Yıldırım arasındaki oy farkı 1.5 puana kadar düştü.

Reuters, haberde 16 yıldır iktidarı elinde tutan AKP’nin zorlu bir seçime hazırlanmasının gerekçesi olarak son bir yılda Türk Lirası’nın yüzde 30 değer kaybetmesi ve ekonomideki gidişatı işaret etti.

AKP’ye yakın kaynakların aktardıklarına göre artan işsizlik, enflasyon, şirketlerin iflas etmesi, para biriminin değer kaybetmesi, iki büyükşehirde AKP için olumsuz etkiler doğurdu.

Yıllık enflasyonun yüzde 20 civarında seyrettiği ülkede meyve ve sebzede tanzim satışlara başlanması da ekonominin kötüye gittiğine bir işaret olarak yorumlanması da iktidarın halk desteğinin azalmasına yol açtı.

AKP kaynakları İstanbul ve Ankara için çizilen tablonun Antalya ve Bursa gibi diğer büyükşehirler için de geçerli olduğu görüşünde.

Partiye yakın isimler, yüzde 12,3’lük işsizlik oranı ile gayri safi yurt içi hasıladaki durgunluğu da işaret ederek, AK Parti’nin seçmenin güvenini kazanması için öncelikli olarak ekonomik sorunlara çözüm bulması gerektiğini savunuyor.