Erdoğan'ın 'dost'u Trump'tan İsrail işgaline onay

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İsrail'in Batı Şeria topraklarının işgalini hukuka aykırı görmediklerini açıkladı.

Erdoğan'ın 'dost'u Trump'tan İsrail işgaline onay

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son olarak 13 Kasım’daki ABD ziyaretinde “Dostum Trump” ifadeleriyle ilişkisini tazelediği Trump yönetiminden Filistin’de İsrail işgaline arka çıkan yeni bir adım geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, İsrail işgali altındaki Batı Şeria konusunda tutumlarını değiştirdiklerini açıkladı.

Donald Trump yönetimi olarak, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerine yönelik Barack Obama dönemindeki politikayı değiştirdiklerini belirten Pompeo, ABD’nin Batı Şeria’yla ilgili uzun yıllardır sürdürdüğü yaklaşımın, “barışın sağlanmasında işe yaramadığını” savundu.

“39. ABD Başkanı Jimmy Carter yönetiminin, 1978’de, İsrail’in sivil yerleşim girişimlerinin uluslararası hukuka uygun olmadığını savunduğunu ancak 40. ABD Başkanı Ronald Reagan yönetiminin ise buna karşı çıktığını” hatırlatan Pompeo,  “Reagan yönetimi, söz konusu yerleşim alanlarının yasa dışı olduğuna inanmadığını ve İsrail’in sivil yerleşim girişimlerini uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade etti. Tartışmanın tüm taraflarını dikkatlice inceledikten sonra, Trump yönetimi olarak, Başkan Reagan ile aynı fikirde olduğumuzu belirtiyor ve ABD’nin artık Batı Şeria’daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünmediğini açıklıyorum.” dedi.

İSRAİL: MİNNETTARIZ

ABD yönetiminin işgali onaylayan açıklaması İsrail’de sevinçle karşılandı. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, aldıkları karardan dolayı ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya minnettar olduğu belirtildi.

İsrail, 1967 Arap-İsrail savaşında Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmişti. O tarihten bu yana 600 binden fazla İsraillinin halen İsrail işgalindeki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yerlerde kurulan  ve sayıları 140’ı bulan yerleşim yerlerinde yaşadığı biliniyor.