Erdoğan'dan 'Türk askeri' yanıtı: Sudan'dan gelenlerin Libya'da ne işi var?

Erdoğan, "Herhangi bir davet olursa bunu değerlendiririz adımlarımızı buna göre atarız." dedi.

Erdoğan'dan 'Türk askeri' yanıtı: Sudan'dan gelenlerin Libya'da ne işi var?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tunus’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile bir araya gelen Erdoğan, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Türkiye’nin Tunus’u “bölgenin bir istikrar unsuru” olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, “Libya’daki olumsuz gelişmeler sadece Libya’da kalmıyor aynı zamanda komşu ülkeler, başta Tunus olmak üzere, ciddi manada rahatsız oluyor. Libya’da ateşkesin sağlanıp siyasi sürece dönülmesi amacıyla atabileceğimiz adımlar, yürütebileceğimiz iş birliği üzerinde durduk. Libya’da istikrarın sağlanması yolundaki çabalara Tunus’un yapıcı katkıları olacağı düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.

Edoğan sözlerinin devamında, “Bunun yanında çok çok önemli olan kuruluşumuz TİKA’nın Tunus’ta inşa edeceği hastane konusunda bir mutabakatı sağladık. İnşallah en kısa zamanda bunun protokolünü de imzalamak suretiyle bunun adımlarını atacağız” diye konuştu.

“SUDANLILAR HANGİ SIFATLA GELDİ?”

Erdoğan, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceğine ilişkin ise “Biz hiçbir yere bugüne kadar davetsiz misafir olmadık. Herhangi bir davet olursa bunu değerlendiririz adımlarımızı buna göre atarız. Sormak lazım acaba şu anda Libya’da bulunan ve bunların 5 bini Sudan’dan 2 bini Rusya’dan -Wagner diye gelenler oraya hangi sıfatla geldiler? Orada ne işleri var? Hangi bağlantıları var? Bunları medya olarak sormanız lazım.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı, “Türkiye ise bir davet alındığında davete icabet eder. Aramızda en azından bir mutabakat metni var. Ama bunların hiçbir bağı yok. Hiçbir bağı olmadığı halde onların ne işi var burada. Hafter meşru değildir. Gayri meşru olarak durumdan vazife çıkartıyor. Uluslararası alanda karşılığı olan Sarraj’dır.” ifadelerini kullandı.

“PROGRAMSIZ” ZİYARET

Tunus ziyareti Erdoğan’ın programında gözükmüyordu. Güvenlik gerekçesiyle ziyaret gerçekleşene kadar açıklama yapılmadı.