Erdoğan 'aşiret reisleri' ile basına kapalı görüştü: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun desteği daha önemli

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçim öncesi Saray'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden aşiret reislerine ve kanaat önderlerine yemek verdi.

Erdoğan 'aşiret reisleri' ile basına kapalı görüştü: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun desteği daha önemli

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden bazı aşiret reislerini ve “kanaat önderi” denilen kişileri kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen yemekli kabul, 2 saat 20 dakika sürdü.

Kabulde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da hazır bulundu.

Yerel seçimlerin konuşulduğu kabulde Erdoğan’ın bölgedeki oylar üzerinde etkili olduğu bilinen sözkonusu isimlerle oy pazarlığı yaptığı tahmin ediliyor.

‘Adımlarımızı hep sizlerle danışarak, sizlerin görüşlerini, desteklerini, fikirlerini alarak attık’

Erdoğan, “Bugün Türkiye’nin 81 vilayetinin hepsinde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki illerimizde de fiziki geri kalmışlıktan söz edilmesi artık mümkün değil” diye başladığı konuşmasında; hem hasret gidermek hem istişare etmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Erdoğan, ‘Siirtlilerin damadı’ olması ve siyasi çalışmaları nedeniyle gençlik yıllarından beri bölgeyi sık sık ziyaret ettiğini içeren konuşmasında; “Öncelikle şu gerçeğin altını çizmekte fayda görüyorum; Türkiye’yi hem dini özgürlükler hem kültürel ve siyasi özgürlükler hem de ekonomik gelişmişlik bakımından tarihinin en büyük reformlarıyla biz tanıştırdık. Bugüne kadar ülkemiz ve milletimizle ilgili tüm önemli adımları hep sizlerle danışarak, sizlerin görüşlerini, desteklerini, fikirlerini alarak attık. Ülkemizin önemli bir süreçten geçtiği şu dönemde bir kez daha değerlendirmelerinize, tavsiyelerinize desteğinize ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

‘Hayırlı bir istişare olacak’

Kanaat önderlerinin her birinin görüşlerini dinlemek arzusunda olduğunu ifade eden Erdoğan, “Hem ülkemiz hem milletimiz hem de bölgede yaşayan kardeşlerimiz için hayırlı bir istişare olacak” diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Böylece bölgeye verdiğimiz önemi ve yaptığımız katkıyı daha iyi görebileceğinize inanıyorum. Hükümetlerimiz döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize yaptığımız yatırımların toplam tutarı, eski rakamla söylüyorum; 290 katrilyon liradır. Bu rakamın alt başlıklarına baktığımızda tarımsal desteklerde 33,5 milyar lira, işsizlik yardımlarında 2 milyar lira, sosyal yardımlarda 59 milyar lira, İller Bankası katkıları dahil, ilçe ve köylerimize alt yapı desteği olarak 18 milyar lira, kalkınma ajansları vasıtasıyla üreticilerimize 5,5 milyar lira destek verdiğimizi görüyoruz. Bu noktada GAP ve DAP projelerinin en önemli gelişmeleri bizim dönemimizde sağlandı.”

‘Irak’tan Suriye’ye Mısır’dan Libya’ya kadar her yerde çok ciddi sıkıntı, çok ciddi zulüm var’

“Huzurunuz yoksa güvenliğiniz yoksa umudunuz yoksa sahip olduğunuz fiziki imkanların da bir önemi kalmaz. Bugün sınırlarımız dışındaki yerlerde en büyük sorun budur. Irak’tan Suriye’ye Mısır’dan Libya’ya kadar her yerde çok ciddi sıkıntı, çok ciddi zulüm var. Aynı şekilde Kafkaslar’dan Balkanlar’a, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar ülkemizin dört bir yanı, fiili veya potansiyel krizlerle dolu. Türkiye işte bu zor coğrafyada huzur, güven ve istikrar abidesi olarak ayakta kalmanın mücadelesini veriyor. Hamdolsun, uğradığımız tüm saldırıları bertaraf ederek, bugüne kadar hep hedeflerimize istikamet üzere yürümeyi sürdürdük.”

“Biz tökezlersek, ülkemiz sadece sarsılır ama emin olun böyle bir durumda Irak’tan Suriye’ye kadar tüm mazlumlar yerle yeksan olur” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz tökezlersek Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm Batı’da yükselişe geçen İslam düşmanları adeta zincirlerinden boşalmışa döner. Biz tökezlersek, coğrafyamızdaki tüm insanları birbirlerine kırdırmak için her gün yeni oyunlar çevirenler bayram eder. Biz tökezlersek hiç şüpheniz olmasın, bölgemizdeki diğer halkların yaşadıkları felaketin bin beteriyle karşılaşırız. Bunun için Türkiye’nin mutlaka dimdik ayakta kalması şarttır.”

‘Sizlerden alelade bir siyasi rekabet için değil, işte bu mücadelemiz için destek istiyoruz’

Yerel seçimlere ilişkin olarak ‘ülkenin ve milletin birlik ve beraberliğine yönelik saldırılar’a değinen Erdoğan, “31 Mart öncesi de yine bu oyunların sahnelendiğini görüyoruz. İttifakların mahiyetine baktığımızda bu durumu gayet açık tespit edebiliriz” diye konuştu.

Erdoğan, “Mısır’da ve tüm Kuzey Afrika’da oynanan oyunu gördük ve karşı çıktık. Irak’ta oynanan oyunu gördüklerini ve ağırlıklarını koyarak bozduk. Biz Suriye’de oynanan oyunu gördük ve sahaya girerek işin gidişatını değiştirdik. Biz Doğu Akdeniz’de Karadeniz’de Balkanlar’da oynanan oyunlar karşısında da aynı şekilde ilkeli bir duruş sergiliyoruz. Çomak soktuğumuz bu kovanlarda sahnelenen senaryolar birer birer çıkmaza girdikçe, bize karşı husumette büyüyor. Bize işte bunun bedelini ödetmek istiyorlar” diye konuştu.

“Sizlerden alelade bir siyasi rekabet için değil, işte bu mücadelemiz için destek istiyoruz” sözlerini kullanan Erdoğan, “Çünkü bu mücadelenin sonunda kazanan Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Boşnak’ıyla velhasıl hangi kökenden, hangi meşrepten olursa olsun tüm kesimleriyle milletimiz olacaktır. Şayet bir kayıp olursa da bunun bedelini aynı şekilde 82 milyon hep birlikte ödeyeceğiz. Beka meselesi dediğimiz işte budur. Biz 31 Mart seçimlerine işte bu anlayışla bakıyoruz.” dedi.

‘Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun desteği daha önemli’

Erdoğan, “Bu mücadelede herkesin desteği önemli ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizin desteği daha önemli. Çünkü en büyük oyunlar bu bölgelerimiz üzerinde oynanıyor. Hem ülkemizin geleceğini aydınlatmak hem de bu oyunları bir kez daha bozmak için gelin el ele, gönül gönüle verelim ve bu şekilde de ülkemizin yarınlarını çok daha güçlü bir hale getirelim” ifadelerini kullandı.