Erdoğan'dan EYT yorumu: Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar

"Onların ne istediğini, taleplerinin ne anlama geldiğini çoğu kimse bilmiyor. Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar."

Erdoğan'dan EYT yorumu: Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında söylemlerine bir yenisini ekleyerek, ‘Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar’ yorumunu yaptığı iddia edildi.

İstanbul’da binlerce EYT’li mitinginin ardından seçim dönemi tutum değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu olan Erdoğan’ın EYT yorumunun değişmediği anlaşıldı.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşırken, Erdoğan’ın EYT yorumu dikkat çekti. Munyar’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir mitinginin sonuna doğru sinyali verdi:

Sohbet sırasında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu açılınca Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu noktanın altını çizdi:

– Onların ne istediğini, taleplerinin ne anlama geldiğini çoğu kimse bilmiyor. Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar.

Bana döndü:

– 38 yaşında emeklilik olur mu?

O anda 1980’li yılların ortalarını, Turgut Özal’ın Başbakanlığı dönemini anımsadım. Özal Hükümeti, emeklilik yaşının kademeli olarak erkeklerde 65’e çıkarılması için harekete geçmişti. Gazetelerin o günlerdeki manşetleri gözümün önüne geldi:

– Mezarda emeklilik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorusu üzerine şu anımsatmayı yaptım:

– Özal Hükümeti o dönemde emeklilik yaşını yükseltmişti. Daha sonra 12 Eylül darbe dönemi siyasi yasakları referandumla kalkınca seçim yarışı sırasında DYP Lideri Süleyman Demirel emeklilik yaşını indirme sözü verdi. İktidar olunca da emeklilik yaşını indirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzeltme yaptı:

– Rahmetli Demirel yine de emeklilik yaşını biraz yukarıda tutmuştu. Şimdikiler emeklilik yaşının 38’e inmesini istiyor.

Türkiye’de de ortalama yaşam süresinin uzadığına işaret etti:

– Genç yaşta emekli olanlar boş durmuyor. Yeniden bir işe girip çalışıyor.”