Erdoğan'dan ABD'ye: Sen müşterinin malını nasıl vermezsin?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin S-400 yaptırımı kapsamında F-35'leri vermeme olasılığı konusuna ilişkin "Siz bir müşteri arıyorsanız, bir müşteri çıkmışsa, o müşteri de ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur" dedi.

Erdoğan'dan ABD'ye: Sen müşterinin malını nasıl vermezsin?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin’in başkenti Pekin’de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD ile F-35 gerilimi, BM Özel Temsilcisi’nin PYD/YPG ile yaptığı anlaşma, ABD-İran gerilimi ve Türkiye-Çin ilişkileri gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, ABD’den gelen “S-400 alırsanız F-35’ler teslim edilmez” açıklamalarına “Sen müşterinin malını nasıl vermezsin, bunun adı gasp olur” diyerek tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı, “Biz ortak üreticiyiz” vurgusu yaparak, “Siz bir müşteri arıyorsanız, bir müşteri çıkmışsa, o müşteri de ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur. Biz şu ana kadar da 1,4 milyar dolar ödeme yaptık. Askerlerimiz pilotlarımız bir general eşliğinde eğitime gitti. 4 tanesini teslim ettiler, diğerlerini bıraktılar” dedi.

“DÜŞMAN SALDIRSA…”

Erdoğan, “Biz füzeler noktasında geçmişte Patriotlara müşteri olduk ama bu müşteri oluşumuz karşılıksız bırakılınca biz daha neyi bekleyeceğiz, başımızın çaresine bakmayacak mıyız? Düşman saldırsa biz bir yerden sistem bulalım öyle savaşalım mı diyeceğiz? Tedbirimizi hemen almamız lazım.” ifadelerini kullandı.

“TRUMP’IN ORTAYA KOYDUĞU TAVIR, TAKDİRE ŞAYANDIR”

Erdoğan, G-20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme için “Sayın Trump’ın görüşmede arkadaşlarıma kullandığı ifadeler, onlara yönelik ortaya koyduğu tavır, takdire şayandır. Ben de kendilerine bu tür tavırlarını sevdiğimi belirttim” dedi.

“BM’NİN BİR TERÖR ÖRGÜTÜNÜ MUHATAP ALMASI SKANDALDIR”

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nın YPG ile çocuk savaşçılar konusunda yaptığı anlaşmaya ilişkin de “Bu asla kabul edilemez. BM’nin bir terör örgütünü bu şekilde muhatap alması, masaya oturması ve resmi bir statü tanır gibi bir anlaşma imzalaması en hafif ifadesiyle bir skandaldır. Bu ortada bırakılacak bir konu değil” dedi.

ABD-İRAN GERGİNLİĞİ: ABE’YE ‘BİRLİKTE OLABİLİR  MİYİZ?’ DEDİM

Erdoğan, ABD-İran gerginliği için Japonya Başbakanı Abe’nin birlikte hareket etme önerisi getirdiğini belirterek, “Abe ile yaptığımız görüşmede Abe ‘Böyle bir olayda birlikte olabilir miyiz?’ dedi. Ben de ‘Niye olmasın’ dedim. ‘Her ikisiyle de gerek Ruhani gerek Hamaney’le görüşmelerde bulunabilirim’ dedim. ‘Beraber derseniz, beraber de olabilir’ dedim. O konuda bir sıkıntımız yok“ dedi.

“LİBYA’DA HAFTER KORSAN KONUMUNDADIR”

Erdoğan, Libya’da Türk vatandaşlarının kaçırılıp daha sonra serbest bırakılması sürecine ilişkin de  “Orada BM’nin uluslararası hukuka göre muhatabı Sarrac’tır. Biz de bugüne kadar bütün görüşmelerimizi Sarrac’ın ekibiyle yaptık. Ben bugüne kadar Hafter’le muhatap olmadım. Hafter şu anda orada tam manasıyla korsan hareket yapmıştır; korsan konumundadır” dedi.