Erdoğan'dan AB dönüşü: Helsinki ruhunu tekrar canlandıralım

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reform Eylem Grubu Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, "Helsinki ruhunu tekrar canlandıracak çalışmalara ağırlık vermeliyiz" dedi.

Erdoğan'dan AB dönüşü: Helsinki ruhunu tekrar canlandıralım

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB’ye üyelik çalışmaları kapsamında oluşturulan Reform Eylem Grubu’nun toplantısında konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasında “Helsinki ruhuna dönüş” çağrısı yapması dikkat çekti. Zira AKP lideri 31 Mart seçimleri öncesi AB’yle ilişkileri gerecek çıkışlar yapıyordu. Erdoğan son olarak 16 Mart’ta Samsun’da düzenlediği mitingde “31 Mart aynı zamanda şu Avrupa Parlamentosu’na cevap olacaktır. Karar alıyorlar, Avrupa Parlamentosu’nun hiçbir bağlayıcılığı yok. Müzakereler durdurulsunmuş. Durdursanız ne yazar, durdurmasanız ne yazar! Ah keşke öyle bir karar alsalar. Ama o kararı vermezler, veremezler.” demişti.

Erdoğan’ın bugünkü açıklamalarından bazıları şöyle:

“ASLA VAZGEÇMEDİK…”

Tam 60 yıldır AB’ye tam üye olmanın mücadelesini veriyoruz. Maruz kaldığımız onca çifte standarda rağmen asla vazgeçmedik, yolumuzdan geri dönmedik. TAm üyeliğe ulaşmak için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz.

“AB’NİN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR”

AB kurumlarını kendi hırsları için istismar edenlere kesinlikle boyun eğmeyeceğiz. AB’nin Türkiye’ye olan ihtiyacı, Türkiye’nin AB’ye ihtiyacından daha fazladır. Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66’sını tamamlamış durumdayız.

Bir diğer önemli konu gümrük birliğinin güncellenmesidir. Güncelleme sadece Türkiye’nin değil birliğin de yararınadır. Türkiye olarak yol haritamız ve pusulamız bellidir. AB ile tam üyelik müzakerelerinde ne baskılara boyun eğeceğiz ne de birilerinin bizi minder dışına atmasına müsaade edeceğiz. AB üyeliği, ancak her iki tarafın da kazançlı çıktığı bir denklemde anlamlıdır. Hiç kimseyi Türkiye’yi sonuçta kaybedeceği bir denklemi kabul etmeye zorlayamaz. Tavrımız her zaman ülkemiz ve milletimizin menfaatlerini gözetmek olacaktır. Bizim için hiçbir şey Türkiye’den Türk milletinin istikbalinden daha önemli değildir. Her birinizin çalışmalarınıza bu anlayışla yaklaşacağınıza inanıyorum.”

“HELSİNKİ RUHUNU CANLANDIRALIM”

Türkiye’nin Helsinki’de resmen aday edilişinin 20’nci yılında ‘Helsinki Ruhunu’ tekrar canlandıracak çalışmalara ağırlık vermeliyiz.