Erdoğan'dan '40+1' sinyali

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yüzde 50+1 barajının aşağı çekilmesi tartışmalarına ilişkin bir soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ön hazırlığımızı yapar Meclis'e getiririz” dedi.

Erdoğan'dan '40+1' sinyali

Eski bakan Faruk Çelik’in gündeme getirdiği ‘Yüzde 50+1’ zorunluluğunun ortadan kalkması için bir çalışma başlatılacağına ilişkin AKP’den ilk sinyaller geldi.

AKP’nin kurucu isimlerinden olan Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konusunda yaptığı açıklamada yeni sistemin Türkiye’yi yoracağını ileri sürerek “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye’yi yorar” demişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM’de yeni yasama yılı açılış oturumu sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konuda bir çalışma yaparak Meclis’e getirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Bu durum bir Anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuştu.

“CİDDİYETLE BAĞDAŞMAZ”

Öte yandan TRT Haber‘e göre de Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yeniden gündeme gelmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Revize etmemiz siyaset ciddiyeti ile bağdaşmaz. Bu konuda teklif getirmek muhalefetin işidir, Meclis’te tartışılır.”