Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı: Yasakladığı grevleri unuttu!

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, '1 Mayıs' mesajında işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanma hakkını kullanarak taleplerini dile getirmesi"nin sorunların çözümü için "ilk adım" olduğundan söz etti. Ancak 17 yıllık iktidarında işçilerin bu hakkı her kullanmak istediğinde yasaklama yoluna gittiğini unuttu!

Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı: Yasakladığı grevleri unuttu!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,  ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ için bir mesaj yayınladı.

Erdoğan mesajında “İşçi ve emekçi kardeşlerimizin, üretimden gelen güçlerini kullanarak, haklı taleplerini demokratik platformlarda dile getirmesi, sorunların karşılıklı diyalog ve uzlaşma içerisinde çözüme kavuşturulmasını sağlayacak ilk adımdır” dedi.

Göreve geldiği günden bu yana ‘işçi ve emekçilerin sorunlarına her zaman samimiyetle çözüm üretmeye çalıştıklarını’ öne süren Erdoğan, açıklamasında şu iddialarda bulundu:

“İstihdamı artırmak, işsizlik oranını düşürmek için pek çok tedbiri, programı hayata geçirdik. Bu anlayışla, emekçilerimiz ücretten sosyal haklara kadar her alanda önemli kazanımlar elde ettiler. Emekçilerimizin demokratik yollarla dile getirdiği tüm taleplerini dikkate alarak, devletimizin tüm kurumlarıyla, sendikalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, çalışanlarımızın sorunlarının çözümü ve hayat şartlarının iyileştirilmesi hususlarında çalışmaya devam edeceğiz. İşçi ve emekçi kardeşlerimizin, üretimden gelen güçlerini kullanarak, haklı taleplerini demokratik platformlarda dile getirmesi, sorunların karşılıklı diyalog ve uzlaşma içerisinde çözüme kavuşturulmasını sağlayacak ilk adımdır.”

Erdoğan mesajının sonunda ise “provokasyon” uyarısı yapmadan edemeyerek “1 Mayıs’ın anlamına uygun şekilde, ‘provokasyonlardan uzak’ bir bayram havasında kutlanması” temennisinde bulundu.

O HAKKI KULLANDIRDI MI?

Patron partisi AKP’nin lideri Erdoğan, 1 Mayıs mesajında partisinin emekçilerin hak ve hukukuna saygı duyduğu ve yanında durduğu görüntüsü vermeye çalışsa da, sadece bir cümlesinde geçen “İşçi ve emekçi kardeşlerimizin, üretimden gelen güçlerini kullanarak, haklı taleplerini demokratik platformlarda dile getirmesi” ifadesinin ne denli gerçekten uzak olduğu, AKP’nin 17 yıllık tescilli grev düşmanlığıyla ortada bulunuyor.

İşte AKP’nin 15 yıllık iktidarında işçi düşmanı yüzünün dökümü niteliğinde grev yasakları:

– AKP Hükümetinin yasakladığı ilk grev 1 Temmuz 2003’te Petrol-İş’in örgütlü olduğu Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ’deki grev oldu. Grev Hükümet tarafından yasaklandı.

– Hükümet 8 Aralık 2003’te, Kristal-İş üyesi 5 bin Paşabahçe işçisinin grevini daha başlamadan yasakladı.

– Camda yasağın kalkmasının ardından, Paşabahçe işçileri 30 Ocak 2004 günü greve yeniden başladı. Ancak AKP, grevi ikinci kez yasakladı. Milli güvenliği bozucu gerekçesine genel sağlık gerekçesi de getirildi.

– 21 Mart 2004’te Lastik-İş’in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca 20 ayrı fabrikada 5 binin üzerinde işçinin aldığı grev kararı Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı.

– 1 Eylül 2005’te, Türkiye Maden-İş’in örgütlü olduğu Erdemir Madencilik’teki grev de yasaklandı.

– 27 Haziran 2014’te 5 bin 800 işçinin Şişecam’a bağlı 10 cam fabrikasında 8 gündür sürdürdüğü grev, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

– 21 Temmuz 2014’te ise Bakanlar Kurulu, Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür İşletmesinde, Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından alınan grev kararını, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle yasakladı.

– 30 Ocak 2015’te Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal-İş’in, aralarında Anadolu Isuzu, Demisaş Döküm, Federal Mogul, Sarkuysan ve Türk Prysmian Kablo’nun da olduğu 22 fabrikada ilan uyguladığı grevi yasakladı.

– Hükümet toplu iş görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Asil Çelik’te ilan edilen grevi yasakladı.

– Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu EMİS’e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017’de başlayan grev, Erdoğan’ın da imzasının bulunduğu bir kararla ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte olduğu gerekçe gösterilerek yasaklandı.

– 20 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete yayımlanan kararla, Akbank grevi ‘Ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.

– Şişecam işçilerinin grevi “milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle başlamadan yasaklandı.

– Mefar İlaç’ta Petrol-İş Senrdikası’nın grevi yasaklandı.

– 26 Ocak’ta MESS kapsamındaki fabrikalarda çalışan 130 bin işçi adına alınan grev kararı, milli güvenliği bozucu olduğu iddiasıyla yasaklandı.

– Petrol-İş üyesi Soda Kromsan işçilerinin Adana ve Mersin’de aldığı grev kararı grevin başlayacağı gün olan 23 Mayıs 2018’de Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.

– İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ’ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grev, Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelendi.

OHAL’İ İŞÇİLERE KARŞI KULLANDIĞINI İTİRAF ETMİŞTİ

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 1 senedir devam eden OHAL uygulaması için “OHAL’i grev tehdidi olan yere müdahale için kullanıyoruz” diyerek işçi düşmanlığını en açık biçimde gözler önüne sermişti.