Erdoğan'a uluslararası toplantılarda sınırsız harcama yetkisi geldi

Yeni hükümet sistemi sonrası savurganlığın merkezi haline gelen Cumhurbaşkanlığına uluslararası toplantılar için sınırsız harcama yetkisi verildi.

Erdoğan'a uluslararası toplantılarda sınırsız harcama yetkisi geldi

Türkiye tarafından düzenlenen uluslararası toplantılarda Cumhurbaşkanı’nca belirlenenler için yapılacak harcamalara geniş kapsamlı kural muafiyeti getirildi.

Buna göre Cumhurbaşkanı’nın belirlediği uluslararası toplantılar için yapılacak mal ve hizmet alımları, herhangi bir parasal üst sınır olmaksızın “doğrudan alım” usulü ile yapılacak. Ayrıca bu tür alımlarda ilana çıkılması, teminat alınması, yaklaşık maliyet hazırlanması, yeterlilik kurallarının aranması, sözleşme yapılması, alım komisyonu kurulması, belge hazırlanması zorunluluğu aranmayacak.

Cumhuriyet‘ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, Türkiye tarafından düzenlenen uluslararası organizasyonlar ve toplantılardan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenenler için yapılacak mal ve hizmet alımları, daha önce Kamu İhale Yasası’nda yapılan bir değişiklikle bu yasa hükümlerinden istisna tutulmuştu.

KAPSAMI ERDOĞAN BELİRLEYECEK

İlgili yasa maddesine göre düzenlenen ve Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla, Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Başkanlığı’nın uluslararası düzenleyeceği toplantılardan Cumhurbaşkanı’nın belirleyecekleri için yapılacak mal ve hizmet alımlarının esasları belirlendi. Hangi uluslararası toplantının bu kapsama gireceğini Cumhurbaşkanı belirleyecek. Bu karar kapsamında gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlar ve toplantılar süresince düzenlenecek ikili ve çok taraflı görüşme, her türlü toplantı, basın toplantısı, kültürel, sanatsal ve turistik program ile tanıtım etkinlikleri çerçevesinde ihtiyaç duyulan her türlü mal ve hizmet alımları, kiralama ya da doğrudan alım yoluyla temin edilebilecek.

Bu kapsamdaki doğrudan alım usulü için herhangi bir parasal üst sınır bulunmadığı da kararla hükme bağlandı. Ayrıca bu tür alımlarda ilana çıkılması, geçici veya kesin teminat alınması, yaklaşık maliyet hazırlanması, yeterlilik kurallarının aranması, sözleşme yapılması, alım komisyonu kurulması, belge hazırlanması zorunluluğu aranmayacak. Bu zorunlululuklardan her birinin uygulanıp uygulanmayacağı, alımı yapan harcama biriminin takdirinde olacak.

‘TÜRKİYE’NİN İMAJI İÇİN…’

Getirilen kural muafiyetine “uluslararası toplantıların Türkiye’nin imajı için büyük önem taşıdığı ve kısıtlı zaman diliminde hızla hareket edilmesi gerekliliği” gerekçe gösterildi. Ayrıca bu tür toplantılar için yapılacak alımlarda “devletin yüksek çıkarları ile devlet itibarının gereklerine uygun hareket edilmesi” temel ilkeler arasında sayıldı.