Erdoğan: Yeni AKM jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir zafer anıtı olacak

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, "yeni" Atatürk Kültür Merkezi binasının temel atma töreninde konuştu.

Erdoğan: Yeni AKM jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir zafer anıtı olacak

Yıkılan Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine yapılacak binanın temel atma töreninde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu sözde sanatseverlerin Gezi olayları sırasında neler yaptıklarını, milletimizi nasıl aşağıladıklarını, terör örgütlerinin paçavralarıyla buradaki eski binayı nasıl kirlettiklerini hepimiz çok iyi biliyoruz, çok iyi hatırlıyoruz. Güya Atatürk Kültür merkezi hassasiyetiyle hareket edenler, AKM’yi Gezi’de esnafımızı yağmalamanın amacı haline getirdiler.” dedi.

Erdoğan’dan önce kürsüye çıkan Meclis Başkanı ve AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım, “A blok 2 bin 73 kapasiteli opera salonu, B blok tiyatro salonu. Sayın cumhurbaşkanım İstanbul tarihi, kültürel ve sanatsal kimliğine değer katacak bu eserle çok daha güzel olacak. Bitirildiğinde herkesin merakla geleceği, vakit getireceği, kültür-sanat etkinliklerinin hayata geçirileceği bir merkez olacak. Burada çok daha fazla zaman geçirme fırsatı bulacaklar. Sanatçılarımız sanatseverlerle yeniden kucaklaşacaklar” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Tanıtımını gerçekleştirdiğimiz İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin hayata geçirilmesi için yeni bir adımı atmaktayız. Temelini atmakta olduğumuz İstanbul Atatürk  Kültür Merkezi 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip 5 ayrı bloktan  oluşuyor Bina içerisinde 2073 kişilik dünya standartlarının üzerinde bir opera salonu, 828 kişilik bir tiyatro salonu ve bunlara ait sahne, kulis odaları yer alıyor.

Ayrıca projede çalışma odaları, kayıt sütüdyoları ve prova salonları, sanat galerileri, millet kıraathaneleri de yer alıyor.

“GEZİ’DE ESNAFI YAĞMALADILAR”

Toplam yatırım bedeli 860 milyon lira olan Atatürk Kültür Merkezi’nin hayırlı olmasını diliyorum. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ni 2 yıl gibi kısa bir süre içinde tamamlayarak sanatçılarımızın ve sanatseverlerin hizmetine sunacağız. Tarih, medeniye, kültür başkenti İstanbul’a şanına yakışır bir eseri kazandıracağız.

Farklı kurumların yaptığı incelemeler eski binanın artık kullanılamaz durumda olduğunu ortaya koymuştur. Raporlar, depreme dayanıklılık bakımından gecekondudan farklı olmadığını göstermişti. Eski yapının yıkılıp daha ferah bir bina yapılmasına karşı çıkanlar, ideolojik bağnazlıkla hareket ediyordu. Bu sözde sanatseverlerin Gezi olayları sırasında neler yaptıklarını, milletimizi nasıl aşağıladıklarını, terör örgütlerinin paçavralarıyla buradaki eski binayı nasıl kirlettiklerini hepimiz çok iyi biliyoruz, çok iyi hatırlıyoruz. Güya Atatürk Kültür merkezi hassasiyetiyle hareket edenler, AKM’yi Gezi’de esnafımızı yağmalamanın amacı haline getirdiler.

“BİR ZAFER ANITI OLACAK”

Sokak teröristlerine rağmen, ülkemize eser kazandırmak amacıyla yolumuza devam ettik. Bugün 10 yıllık bir sabrın meyvesini topluyoruz. İstanbul kendini bu projede bulacak. Biz ne gezi vandallığı döneminde ne sonrasında bunların tehditlerine boyun eğmedik. Temeilini atacağımız bina sadece bir kültür merkezi değil milli iradeye kastedenlere verilen en güzel cevaptır.  Yeni AKM tamamlandığında jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir zafer anıtı olacaktır.