Erdoğan WSJ'ye yazdı, harekatı savundu

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Wall Street Journal'da makale kaleme aldı. 'Barış Pınarı' harekatı konulu yazıda Erdoğan, "Uluslararası toplumun harekete geçmeyeceğini anladık... Görevimiz PKK ve DAEŞ bağlantılı gruplarla mücadele" dedi.

Erdoğan WSJ'ye yazdı, harekatı savundu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerikan Wall Street Journal gazetesinde “Diğerleri harekete geçmekte başarısız olunca Türkiye adım attı” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Harekatın sebeplerini anlattığı yazısında Erdoğan, sözlerine “Suriye iç savaşı 2011’de başladığından beri hiçbir ülke, ortaya çıkan insani krizin acısını Türkiye’den daha ciddi hissetmedi. 3,6 milyon Suriyeli mülteciyi – diğer ülkelere göre daha fazla – aldık ve onlara eğitim, sağlık ve barınma hizmeti sunmak için 40 milyar dolar harcadık. Misafirperverlik kültürümüz bizi, uluslararası toplumdan çok az yardım alarak milyonlarca savaş kurbanına ev sahipliği yapmanın yükünü omuzlamamıza zorladı. Ancak belli bir noktada, Türkiye sınırına ulaştı” diye başladı.

“HAREKAT PLANINI BMGK’DA PAYLAŞTIM”

Uluslararası toplumun gerekli adımları atmadığı sonucuna vardıklarında Suriye’nin kuzeyi için bir plan geliştirdiklerini belirten Erdoğan, “Bu planı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda geçtiğimiz ay dünya liderleriyle paylaştım. Türkiye, bu plan uyarınca insani krizi sonlandırmak, düzensiz göçün temelinde yatan şiddet ve istikrarsızlığı nihayete erdirmek için geçtiğimiz hafta Barış Pınarı Harekâtı’nı başlattı. Mülteci krizini bitirmek için bir alternatif plan olmadığını düşünürsek, uluslararası toplum ya ülkemizin çabalarına destek olmak ya da sığınmacıları kabul etmeye başlamak durumundadır.” dedi.

“Görevimiz, eş zamanlı olarak PKK ve DAEŞ bağlantılı gruplar ile mücadele etmektir” diyen Erdoğan, “Bizim açımızdan, terör gruplarıyla ilintili olanlar dışındaki bütün Suriye vatandaşları eşittir. Suriyeli Kürtler ve PKK’nın özdeşleştirilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

“Türkiye’nin binlerce masum insanı katleden DEAŞ terör örgütünün İslam diniyle bir tutulmasına karşı çıkmaktadır.” ifadelerini kullanan Erdoğan, hiçbir IŞİD militanının Suriye’nin kuzeydoğusunu terk etmemesini sağlayacaklarını taahhüt ettiği yazısında “Yabancı terörist savaşçıların eşleri ve çocuklarının rehabilitasyonu noktasında da kaynak ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğine hazırız.” mesajı verdi.

“İSMİNİ VERMEK İSTEMEDİĞİM ÜLKE…”

Yazıda AB ülkelerine tepkisini dile getiren Erdoğan, “Bugün Türkiye’ye DEAŞ ile mücadelenin önemini anlatan ülkeler, 2014-2015 yıllarında yabancı terörist savaşçıları durdurmakta başarısız olmuştu. Belki de ismini vermek istemediğim bir Avrupa ülkesi, bir vatandaşının 2014 yılında İstanbul’a giden bir uçağa, bavulunda mühimmatla nasıl binebildiğini izah edecektir. Aynı şekilde bugün ülkemize silah satışını engellemeye çalışan Fransa, Türkiye’nin terör saldırıları öncesinde verdiği erken uyarıları neden göz ardı etmiştir?” diye sordu.

“ARAP BİRLİĞİ MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ”

Erdoğan, Arap Birliği’nin Türkiye’nin başlattığı harekata karşı aldığı kararı eleştirerek, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonu ‘işgal’ olarak tanımlayan Arap Birliği’nin bazı sorulara yanıt vermesi gerekir. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları vatanlarına kavuşturma çabalarından bu kadar rahatsızlık duyan bu ülkeler, kaç savaş mağduruna kapılarını açmıştır? Suriye’de yaşanan insani krizin sona erdirilmesi için ne tür katkılarda bulunmuşlardır? İç savaşı bitirmek için hangi siyasi girişimleri desteklemişlerdir? Açıklamaları Arap halkının gerçek görüş ve duygularını yansıtmayan Arap Birliği artık meşruiyetini tamamen kaybetmiştir.” ifadelerine yer verdi.