Erdoğan: Rusya ile koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Moskova'da gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı başladı.

Erdoğan: Rusya ile koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Moskova’da gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı başladı.

Bugün Moskova’da bir araya gelen Erdoğan ile Putin arasında, Kremlin Sarayı’nda yapılan kısa bir açıklamanın ardından basına kapalı bir görüşme gerçekleşti.

İki lider arasında gerçekleşen görüşme 1 saat 50 dakika sürerken, heyetler arası görüşmelerin de sona ermesiyle birlikte ortak basın toplantısına geçildi.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Putin, Suriye’deki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Putin, “Rusya ve Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumu net. 2254 numaralı BMGK kararına göre siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği prensibine de sadık kalma ilkesine bağlıyız” dedi.

ABD’nin Suriye’den çekilmesi kararının Suriye’yi nasıl etkileyeceğini de görüştüklerini aktaran Putin, “Bu bölge Kürtlerin kontrolünde Bu bağlamda Suriye’nin Kürtlerin temsilcileriyle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Diyalog Suriye toplumunda birlik ve uzlaşma sağlayacaktır” diye konuştu.

“Türkiye ile Rusya arasında yoğun bir işbirliği var” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyetinin de değerlendirildiğini söyledi. Vize muafiyeti sağlanması gerektiğini belirten Erdoğan, Muafiyetle ilişkilerimizin eriştiği noktanın bir gereği olarak halklarımızın kaynaşmasını çok daha güçlendirecektir” dedi.

“ABD çekilirken bir boşluk oluşmaması önemli”

İdlib mutabakatı ve Suriye’deki gelişmeleri görüştüklerini kaydeden Erdoğan, “Türkiye ve Rusya işbirliği Suriye’nin barış, güvenlik ve istikrarı açısından bir mihenk taşıdır. Rus dostlarımızla koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız. ABD’nin çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edeceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir. Başta DEAŞ olmak üzere YPG/PYD gibi terör örgütlerine karşı bunların temizlenmesi görevimizi özellikle ifade ettim” şeklinde konuştu.

ÜÇLÜ ZİRVE RUSYA’DA

İran’ın da katılımıyla üçlü bir zirve yapılacağını dile getiren Erdoğan, “Astana formatındaki görüşmeleri sürdüreceğiz. Önümüzdeki ay Sayın Ruhani’nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya’da gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bizim Rusya ile bir sıkıntımız yok”

Kendilerine yöneltilen “ABD’nin çekilme sürecinde tartışılan güvenli bölge konusunda Rusya’nın yaklaşımı nedir?” sorusunu cevaplayan Erdoğan, “ABD, güvenli bölge konusunda olumlu yaklaşımını bize ifade etti.Bu konuyla ilgili olarak bizim Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok. Zira, güvenlik bölgesi terörden arındırılmış bir bölge hassasiyetidir. Bundan sonra da bu alanlar konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız” dedi.

“SURİYE’DE DİYALOG KURULMASI LAZIM”

Putin ise, Suriye’nin geleceğine ilişkin kendisine yöneltilen soruya ilişkin şunları söyledi:

“Bugün çok ayrıntılı bir biçimde İdlib konusunu görüştük. türk meslektaşlarımız, mutabakatlarını yerine getirmek için ellerinden geleni yapıyor. Tabii ki orada sorunlar var, biz bunları görüyoruz ama Türk meslektaşlarımızla önümüzdeki dönem neler yapılması gerektiği konusunda görüştük ve anlaşmaya vardık. Bizim ortak fikrimiz, bütün teröristlerle birlikte mücadele edilmesi gerekliliği. Anayasa komitesi ise çok önemli bir alan. Sahada başarılarımız uzun vadede sadece siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi mümkün. Suriye’de bütün taraflar arasında diyalog kurulması lazım. Bütün taraflar samimi bir istek göstermelidir.”