Erdoğan: Türkiye bugün NATO'ya en kapsamlı katkıları yapan ülkedir

NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, S-400'lerle ilgili "Türkiye'nin farklı ülkelerle geliştirdiği ilişkiler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır" derken, Türkiye'nin NATO'ya katkılarını övdü.

Erdoğan: Türkiye bugün NATO'ya en kapsamlı katkıları yapan ülkedir

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da yapılan NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısında konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan mesajları şöyle:

“-İttifakın güvenliğini doğrudan ilgilendiren terör gibi asimetrik tehditlerin de arttığı dönemdeyiz. Böylesi bir ortamda varoluş gayesi küresel güvenlik ve istikrarı korumak olan yapılarda ise çok ciddi aksamalar yaşanıyor. Bu kurumlar ya karar alamıyor ya da aldığı kararları hayata geçiremiyor. Bunun bedelini masumlar ve bizim gibi krizlere komşu ülkeler ödüyor”

-Biz NATO’daki dostlarımızdan sadece ittifak ruhuna uygun davranmalarını bekliyoruz. Müttefiklerimizin bizzat terör örgütü kabul ettikleri yapılara karşı tedbir almalarını bekliyoruz. Namlusunu ülkemize çeviren terör örgütlerinin müttefiklerimizce tırlar dolusu silah ve mühimmata boğulmasının, kimi ülkelerde örgüt elebaşının kırmızı halılarla ağırlanmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur.”

-Türkiye’nin ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları tartışma götürmez. NATO’dan Türkiye’nin haklarına saygı göstermesini, destek olmasını bekliyoruz.

-Türkiye soğuk savaş döneminde olduğu gibi bugün de NATO’ya en kapsamlı katkıları yapan bir ülkedir. Bosna, Kosova, Makedonya’da NATO misyonlarındaki rolü yanında Afganistan’da barışın inşasında önemli bir rol üstlenmiştir. AB’nin NATO’dan devraldığı Bosna’daki misyonunda üye olmayan tek NATO ülkesi olarak katkıda bulunuyoruz. Füze savunma sistemlerinin önemi artacaktır. NATO içindeki güçlü konumumuzu korurken ulusal çıkarlarımızın gerektirdiği adımları atacağız.ar ve bizim gibi krizlere komşu ülkeler ödüyor.

– Türkiye’nin farklı ülkelerle geliştirdiği ilişkiler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. S-400 gibi meseleler üzerinden böyle bir tartışmanın açılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Türkiye’yi dar kalıplara sokmaya çalışmak, eğilimimiz hakkında spekülasyonlar üretmek tarihimizi anlamamaktır. ”