Erdoğan, Trump ile Suriye'yi görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Suriye gündemi masaya yatırıldı.

Erdoğan, Trump ile Suriye'yi görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye dair yapılan açıklamada, iki liderin ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler Suriye konularını görüştüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesine dair Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler Suriye konularının masaya yatırıldığı aktarılırken, iki liderin Suriye’de güvenli bölge oluşturulması fikrini de ele aldığı aktarıldı. Görüşmenin içeriğine dair yapılan açıklama şöyle:

“Bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Münbiç Yol Haritası’nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan iki lider, kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değinmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele almışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını, ülkemizin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK’nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurgulamışlardır.

Görüşmede ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.”

ABD Başkanı Donald Trump dün gece saatlerinde Twitter hesabı üzerinden Türkiye’ye ilişkin sert açıklamalarda bulunmuştu. Suriye’de son kalan IŞİD bölgelerini vurmaya devam ederek çekilmeye başlayacaklarını ifade eden Trump, “Türkiye Kürtleri vurmaya kalkarsa ekonomik olarak mahvedeceğiz” ifadesini kullanmıştı. Trump’ın açıklamalarıyla birlikte dolar sert yükseliş göstermişti. Gün içerisinde dolar 5,52 TL’ye kadar yükseldi.