Erdoğan: Tel Abyad ile Resulayn arasında mülteciler şehri kuracağız

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda konuşuyor.

Erdoğan: Tel Abyad ile Resulayn arasında mülteciler şehri kuracağız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan, konuşmasında “Yerli ilaç, aşı ve cihaz üretimini, öyle sadece adı yerli, kendisi yine dışa bağımlı şekilde değil, formülünün geliştirilmesinden nihai ürüne kadar tüm aşamalarıyla kendimize ait hale getirmekte kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

”Her arayan bulamaz ama bulanlar sadece arayanlardır. Bu söz en çok bilimsel çalışmalar için geçerlidir. Bizlere düşen en doğruyu en güzeli aramak ve insanlığınn hizmetine sunmaktır.”

”Bugün Türkiye Sağlık alanında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biridir. Tüm dünyada örnek alınan bir sağlık reformunu kısa sürede hayata geçirdik.”

”Altyapının geliştirilmesi, sigorta sisteminin geliştirilmesine çok sayıda yatırımlar yaptık. Hastanelerimizin toplan yatak sayısını 239 bine, nitelikli yatak sayısını 145 bine çıkardık. Sağlık çalışanlarının sayısı 1 milyon 24 bine ulaştırdık. Hedeflediğimiz düzeyde en makul maliyetle sağlık hizmeti vermeyi başardık.”

”Ülkemizde kişi başına yapılan sağlık harcaması 19 liradan 140’a yükselirken, bireylerin ceplerinden yaptığı harcama 20 liradan 17 liraya geriledi.”

‘SAĞLIK SİSTEMİMİZİ İNCELEYİP UYARLAMAYA ÇALIŞIYORLAR, OBAMA DA YAPMAYA ÇALIŞTI’

”Bugün birçok ülkeden gelen heyetler sağlık sistemimizi inceleyip kendi ülkelerine uyarlamaya çalışıyor. Obama da yapmaya çalıştı ama yapamadı.”

”Diğer ülkelerin yaşadığı sıkıntıları söylemiyorum. Sağlık reformunun ilk adımlarını attığımızda bunu sürdüremezsiniz, batarsınız diyerek bizi caydırmaya çalışanlar vardı. Herkesi şaşırttık.”

”Yerli ilaç, aşı ve cihaz üretimini, öyle sadece adı yerli, kendisi yine dışa bağımlı şekilde değil, formülünün geliştirilmesinden nihai ürüne kadar tüm aşamalarıyla kendimize ait hale getirmekte kararlıyız. Yerlileşmeye gizli bir direniş var. Yapılan tüm engellemeleri daha yakından takip altına alacağız.”

”İnşallah sağlık alanında ülkemizi çok daha iyi seviyeye çıkartacağız. Edindiğimiz bilgiyi, tecrübeyi dostlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”

”Tıp ve ilaç biliminin gayretleriyle ortalama hayat süresi uzadı. Kimi Afrika ülkelerinde yaşam ortalamasının 50 altı olduğu doğru. Ama İsviçre, Japonya gibi ülkelerde ortalama hayat süresi 83’e çıktı. Suriye gibi büyük yıkımlara uğrayan ülkelerde yaşan süresi 74’den 60’lara geriledi.”

”Silahlanmaya harcanan paranın sadece bir kısmıyla dünyada ne aç ne de temiz su sıkıntısı kalmayacağına dikkat çekerim. Hep birlikte dünyamızı daha yaşanır hale getireceğimize inanıyorum.”

‘SİYASETÇİLERE BİLİM ADAMLARI YOL GÖSTERİR’

”İnsanların ve toplumların daha adil bir gelecek isteğini canlı tutmak önemlidir. Tabi ki bu bilim adamlarından önce siyasetçileri sorumlu tutulabilir. Siyasetçilere bilim adamları yol gösterir. Türkiye hem kendi toprakları içinde hem de bölgesinde yaşananlara daima insan merkezli yaklaşıyor. İnsanların ve toplumların daha adil bir gelecek konusundaki ümitlerini canlı tutmak hepimizin görevi.”

”Her an havan toplarının, füzelerin atıldığı dönemde sağlıkçıların dur durak bilmeden hizmet vermesini tebrik ediyorum.”

”Ülkemizdeki sığınmacıların hepsi de tüm şehirlerimizdeki sağlık kurumlarından hizmet alabiliyor.”

”AB başta olmak üzere tümüyle bizim sadece sivil toplum kuruluşlarımıza gelen destek nedir biliyor musunuz 3 milyar avro. Bizim yaptığımız yatırım 40 milyar doları aşmıştır. AB’den biz daha mı zenginiz böyle bir durum mu var? Yok. İşte bu bizim medeniyetimizin bize yüklemiş olduğu görevdir.”

”Suriye krizi boyunca neredeyse attığımız her adımda biz yalnız bırakıldık. Suriye’de oluşturduğumuz güvenli bölgeler ülkedeki en huzurlu ve güvenli bölgelerdir.”

”Bu bölgelere ilişkin planlar yaptık, BM’ye verdik. Baktılar, güzel dediler. Ama güzel demekle olmaz. Para vermeye gelince yoklar.”

”Yarın AB Genel Sekreteri ile görüşeceğim bu çağrıyı kendisinin yapmasını, yoksa bizim yapacağımızı söyleyeceğim. O zaman Tel Abyad ile Resulayn arasında gerekirse mülteciler şehirlerini biz kuracağız.”

”Pakistan’da meydana gelen tren yangınında hayatlarını kaybeden 65 kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.”