Erdoğan Rusya'ya gitti

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile saat bu sabah Rusya'nın Soçi kentindeki Suriye konulu zirveye katılmak üzere hareket etti.

Erdoğan Rusya'ya gitti

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan özel uçak “CAN” ile saat 10.05’te Rusya’nın Soçi kentine hareket etti.

Suriye konulu 4’üncü Üçlü Zirve Toplantısı’na katılmak üzere Soçi’ye giden Erdoğan’a beraberinde eşi Emine Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.

Erdoğan, Soçi’de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla yapılacak Suriye konulu 4’üncü Üçlü Zirve Toplantısı’na katılacak.

İDLİB’E OPERASYON MASADA

Zirvede, başta İdlib mutabakatı ve “güvenli bölge” konusu olmak üzere Suriye’deki son durumla ilgili gelişmelerin gözden geçirilmesi bekleniyor.

Rusya ile Türkiye arasındaki İdlib mutabakatında Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) kentten çıkartılması kararlaştırılmış, ancak gelinen noktada HTŞ mutabakatta öngörülenin aksine İdlib’de hakimiyet kurdu. Moskova yönetimi de zaman zaman yaptığı açıklamalarla mutabakatın uygulanamadığını vurguladı.

Rusya’nın İdlib’le ilgili tutumuna ilişkin son açıklama Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin’den gelmişti. Verşinin, Soçi zirvesinde İdlib operasyonunun ele alınacağını belirtirken, Suriye’de meşru hükümet dışında hiç bir gücün kontrolünü kabul etmediklerini açıklamıştı.

Zirvede İdlib’e yönelik bir askeri operasyonun da detaylı şekilde ele alınması bekleniyor.