Erdoğan Orhan Pamuk için 'terörist' dedi: Nobel aldığında kutlamıştı

Nobel Ödülleri hakkında konuşan Erdoğan 'Mesela Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir." dedi. Oysa Erdoğan, isim vermeden ima ettiği Orhan Pamuk'u ödül nedeniyle kutlamıştı.

Erdoğan Orhan Pamuk için 'terörist' dedi: Nobel aldığında kutlamıştı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bilkent Üniversitesi’nde Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında yaptığı konuşmada Nobel Ödülü ile ilgili soruyu yanıtlarken sarfettiği bir söz hayli dikkat çekti.

Erdoğan, programın soru-cevap kısmında Nobel Edebiyat Ödülü’nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine ilişkin kendisine gelen soru üzerine ise Erdoğan şunları kaydetti:

“Bu çok önemli bir sınavdı ve Nobel ne olduğunu ortaya koydu. Nobel kendini tüketmiş, kendini bitirmiştir. Nobel tamamıyla ideolojik davranan bir kurumdur. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Böyle bir zalime ödül vermekle buna ortak olmuştur. Bu tür bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu adamın destek verdiği adamlar hepsi mahkûm edilmiş kişiler. Bu kişilere methiyeler düzen birine ödül veriyorsanız sizin artık uluslararası camiada takdir edilecek hiçbir tarafınız kalmamıştır demektir. Bana Nobel ödülü verilirse almam.”

AZİZ SANCAR: HOCAMIZDIR, EYVALLAH

Erdoğan Orhan Pamuk’a Nobel Ödülü verilmesine gönderme yaparak ödülün daha önce Türkiye’den bir “teröriste” verildiğini savundu. Erdoğan şunları söyledi:

“Sadece şu an verdikleri ödül değil, bundan önce verdikleri ödüllerde de hep bunlara dikkat etmişlerdir. Mesela Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir. Niye? Mantık budur… Anlayış budur… Bundan sonra da bunlar böyle devam edecekler. Hiçbir zaman objektif bakıp evet bu ilim adamıdır biz buna ödül verelim demeyecekler… Örneğin Aziz Sancar hocamıza vermiş oldukları ödül gibi orada tartışılacak herhangi bir şey söz konusu değil. Niye ilmiyle bir defa temayüz etmiş olan bir hocamızdır. Eyvallah… Biz de alkışlarız… “

Türkiye’den şimdiye kadar Nobel Ödülü almış iki isim bulunuyor. Ödülü 2006 yılında Edebiyat dalında Orhan Pamuk ile 2015 yılında da Kimya dalında Aziz Sancar almıştı.

TEBRİK ETMİŞTİ

Erdoğan’ın Sancar’ın ödülü için “tartışılacak bir şey sözkonusu” dediği göz önüne alındığında geriye Orhan Pamuk kalıyor. Oysa Erdoğan, Orhan Pamuk bu ödülü aldığında kendisini tebrik etmişti.

Dönemin Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Erdoğan’ın tebrikini şu sözlerle ifade etmişti:

“Sayın Başbakan, ABD’de bulunan Orhan Pamuk’la yaptığı telefon görüşmesinde, Nobel Ödülünün bir Türk yazarına verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek kendisini tebrik etti. Pamuk da teşekkür ederek, memnuniyetini ifade etti. “