Erdoğan: Meclis açılır açılmaz Libya'ya asker gönderme tezkeresini sunacağız

"Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız. Meclis'ten bu tezkereyi geçirip davete icabet edeceğiz. Biz ülkenin meşru hikümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Çeşitli Avrupa ve Arap ülkelerince desteklenen darbeci generale karşı mücadele yürüten Trablus yönetimine her türlü desteği vereceğiz."

Erdoğan: Meclis açılır açılmaz Libya'ya asker gönderme tezkeresini sunacağız

AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Libya’ya asker gönderme konusunda “Davet olduğuna göre icabet ederiz” diye konuştu. Erdoğan, Meclis açılınca ilk iş Libya’ya asker gönderme tezkeresini sunacaklarını söyledi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Suriye içinde terörden arındırdığımız toplam alanı 8 bin 200 kilometrekareye çıkardık. Suriye’de sınırımız boyunca kurulmak istenen teör tuzağını bozuk. Suriye’de müzakere yürüttüğümüz ülkelerin bize verdikleri sözler vardı. terör örgütlerinin 32 km dışarı çıkartılmasına yönelik sözlerinin yerine getirilmediğini görüyoruz. Bölgemize yönelik tacizler sürüyor.”

“Rejimin saldırıları ve tacizleri ateşkesi mümkün kılmıyor. Saldırılardan kaçanlar sınırlarımıza doğru harekete geçti. Yeni sığınmacı dalgasına tahammülümüz olmadığını söyledik. İdlib’deki çabalara destek verilmezse bedelini herkes ödeyecek dedik. İdlib’de sukunetin sağlanması için AB’nin elini taşın altına koyması gerekiyor.”

“Türkiye’nin Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları başladığında CHP buna da karşı çıktı. Bir kova petrol çıkmadı diyerek kin kustular. Bu tür çalışmalar sabırla yürütülmeli. Karadeniz’de Exon sondaj çalışmaları yaptı 200 milyon dolar harcadılar, petrol çıkaramadılar dönüp gittiler. Bunlardan bihaberler yeter ki lekeleyelim. Biz netice Allah’tan diyerek yolumuza devam ediyoruz. Ana muhalefetin tavrı Yunan medyasına malzeme verdi. Her şeyin yerli ve millisini yaptık, ana muhalefet konusunda bunu başaramadık. İnşallah onu da başaracağız.”

MUSTAFA KEMAL ÖRNEĞİ

“Türkiye’nin bir medeniyet havzası bulunuyor. Bu havza oldukça geniş. Akdeniz ve Kuzey Afrika parçalarından biridir. Libya, Gazi Mustafa Kemal’in yadigarıdır. Sen Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu partisin. Olumlu bir açıklaman olsun. Gazi Mustafa Kemal, Libyalı kardeşlerimizi işgalcilere karşı teşkilatlandırmış ve onlarla birlikte savaşmıştır. Hatta gözünden yaralanmış ve izini şanla taşımıştır.”

“Kuzey Afrika’nın tamamı gibi Libya’da bağımız olan kardeşlerimiz var. Şu andaki cumhurbaşkanı akrabalarının burada olduğu bir cumhurbaşkanı. Darbeci general tarafından başlatılan saldırılara karşı çıktık. Trablus yönetimine her türlü desteği verdik ve vereceğiz. Libya bizim ülkelerimizin deniz yetki alanlarının çakışması sebebiyle denizden komşumuzdur.”

TEZKERE MECLİS’E GELECEK

“Soruyorlar asker gönderecek misiniz? Biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. Türkiye ve libya tarafında onay süreçleri tamamlanan mutabakat yürürlüğe girmiştir. Hazırlanan deniz yetki alanlarıyla ilgili haritamızı BM nezdinde kayda geçirdik. Amacımız Akdeniz’de kimsenin hakkını hukukunu gasp etmek değil. Hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Çünkü bu adımı atmamış olsaydık Akdeniz’de Türkiye’yi kendi kara sahillerine hapsedecek bir oyun tezgahlanıyordu. Bu oyunlara seyirci kalamazdık. Attığımız adım hukuka uygundur. Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız. Meclis’ten bu tezkereyi geçirip davete icabet edeceğiz. Biz ülkenin meşru hikümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Çeşitli Avrupa ve Arap ülkelerince desteklenen darbeci generale karşı mücadele yürüten Trablus yönetimine her türlü desteği vereceğiz.”

“Türkiye olarak Tunus’un Cezayir ve Katar ile birlikte Berlin sürecine katılması konusuna ısrar ediyoruz, Bunu Putin, Johnson ve Merkel ile paylaştım. Bu ülkelerin katılması Libya’nın sosyo-politik açısından çok önemli. Merkel ‘Bir değerlendireyim’ dedi, Johnson ve Putin’in aynen bizim gibi düşündüğünü gördük.”

KANAL İSTANBUL PROJESİ: YETKİN YOK

“Yap-İşlet-Devret modeli ile hayata geçireceğiz. Anamuhalefetin başındaki zat müteaahhitleri tehdit ediyor. ‘Biz geldiğimizde iptal edeceğiz’ diyor. Ya sen gelemeyeceksin. Zaten gelemezsin. Bu ülkede dikili bir ağacı olmayana benim milletim yürü demez

Nasıl olduysa İstanbul’da bir belediye başkanlığını aldılar ama İstanbul’u kazanamadılar, İstanbul’u Ak Parti kazandı. Çünkü Meclis kahir ekseriyetiyle kimde? Ak Parti’de. Bunu iyi anlamamız lazım. Şimdi çıkmış İstanbul’a bunu yaptırmam diyor, bunun kararını verme yetkisi bize aittir ve biz kararı verdik. Senin böyle bir karar verme yetkin de yoktur.”