Erdoğan, 'laiklik' ilkesiyle Putin'i engelledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Fener Rum Patrikhanesi’ne müdahale etmesini isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “Türkiye laiktir” diyerek reddettiği öne sürüldü.

Erdoğan, 'laiklik' ilkesiyle Putin'i engelledi

Geçtiğimiz ocak ayında Ukrayna Başkanı Poroşenko, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunmuş ve Fener Rum Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret etmişti.

Bu ziyarettte Patrik Bartholomeos, Poroşenko’ya bağımsızlıklarını bildiren belgeyi teslim etmişti. Bu belge ile Rusya’nın karşı çıkmasına rağmen Ukrayna Ortodoks Kilisesi, bağımsızlığını kazanmış oldu.

Bu yaşanan olayların arka planında ise Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaşarak, Fener Rum Patrikhanesi’ne müdahale etmesini istediği iddia edildi. Konuyla ilgili Cumhuriyet’ten Mine Esen’in “Moskova ile de yakın ilişkilerdeki Ankara’nın bu gelişmelere yönelik tutumu nasıl?” sorusunu yanıtlayan Fener Rum Patrikhanesi’nin Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis “Rusya’nın etkilediği ülkelerin aksine Türkiye’nin tutumu farklı. Putin, iki kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ukrayna Kilisesi konusunda müdahale etmesini istedi. Biri 2008, diğeri 2018’de. Her iki zamanda Erdoğan, patrikhanemize müdahale etmeyi reddetti. ‘Türkiye’de laik bir devlette yaşıyoruz, Patrikhanenin işleri din işleridir. Devlet din işlerine karışmaz, patrikhane bağımsız bir patrikhanedir’ tarzında bir tepkide bulundu. Biz bunu çok takdir ediyoruz. Ankara’nın aksine Moskova, tüm siyasi gücünü kullanmaya girişti.” diye cevapladı.